tisdag 2 november 2021

Klockan 11.40 pip ....


... är det dags för mammografi i Falkenberg. 
Det är två år sedan jag senast var där och efter någon vecka eller två kom då svarskuvertet märkt Region Halland och jag stod nere vid postlådan och öppnade kuvertet och tänkte väl inget särskilt, fram till dess att jag hade läst raderna att man ville göra om provet, nu i Halmstad. 

Och så blev det ju. 
Det vankades ultraljud .., en förändring syntes verkligen och så småningom - någon månad senare - låg jag på operationsbordet på sjukhuset i Halmstad. 


I väntan på svaret - som väl tog någon vecka eller två - kändes det som om jag hade satt mig i en tidsmaskin och åkt baklänges hur många år som helst. 
Såååå liten kände jag mig inuti! 

Och när svaret väl kom och jag kunde läsa att allt såg bra ut, lovade jag mig själv att aldrig glömma känslan. Varje kväll vid läggdags ställde jag fönstret på glänt och stod en stund och tittade ut och tackade vem-det-nu-var, ja, att jag jag liksom klarat mig. Hunnit undan, ungefär som den lilla fluga som häromdagen spatserade sååå nära spindelnätet - det på utsidan av köksfönstret - och i absolut sista millisekunden hann undan när spindeln kom för att hämta lunchen! 

Om jag fortfarande står där vid sängkammarfönstret vid läggdags?
Nä. Det glömdes förstås bort allt eftersom tiden gick och så småningom hade tidsmaskinen förflyttat mig till nutid. Och så fanns det ju så mycket annat att fundera över.

Men idag är det dags igen. 
Jag undrar med vilken känsla jag den HÄR gången ska öppna svarskuvertet.

7 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Må väl, Elisabet!

WalkaboutSweden sa...

Elisabet. sa...

Bert Bodin och Walkaboutsweden: om jag kunde göra hjärtan (det kan jag ju när jag skriver med mobilen, hade jag gjort det nu!)

Anonym sa...

Känner precis igen varenda känsla du beskriver. Väntan på besked. Och även om mitt där och då var negativt så kom jag ju ut på andra sidan. Och den där tacksamheten över livet. Att inte skjuta på saker. Att glädjas över det lilla. Ett långt tag efteråt var det så närvarande. Men sen faller man in i lunken. Livets lunk. Jag gläds fortfarande över det lilla. Men det har jag å andra sidan alltid gjort. Det är ju det lilla vi har mest av här i livet. Att inte skjuta upp saker... nja, där har jag nog trillat tillbaka lite.
Men varje gång det är dags med mammografi blir jag påmind. Och varje gång jag får beskedet att allt är bara bra känner jag en sådan tacksamhet.
Hedgrenskan

Babsan sa...

❤️❤️❤️

Elisabet. sa...

Hedgrenskan: och det förstår man ju att har man då en gång fått beskedet att man har cancer, då blir oron än värre. Friherrinnan vittnar om det var gång det är dags för mammografi; hon har ju fått operera bort en del av bröstet och gått igenom strålning osv. Hu! Jag kunde ju pusta ut.

Anonym sa...

Ja, men under tiden innan du VISSTE... den oron är ju lika för alla oavsett vad svaret sen blir. Inget att förringa. ❤️
Hedgrenskan