måndag 22 november 2021

När man letar efter nånting annat ...

Det bästa - nästan i alla fall - med Svenska Dagbladet, det är det dagliga korsordet. 

Idag fanns den här bilden med och så skulle då konstnärens namn in på därför avsedda rutor. Jag googlade på "Flöjtspelande gosse" och fick då upp namnet Judith Leyster. Denna Judith (som alltså målat tavlan) föddes den 28:e juli (samma datum som bettankax!) 1609 i Haarlem i Nederländerna och dog den 10:e februari 1660 i Heemstede. 

Det blev så intressant, för jag hamnade sedan på en sida (tillhörande Nationalmuseum i Stockholm) där någon bad läsarna att förstora bilden och sedan ta sig en ordentlig titt .., för att därefter dela med sig av känslan som målningen ger. 

Så himla roligt att ta del av detta! 

Själv lade jag mest märke till att jag tycker att pojkens vänstra hand är så mycket större än den högra. Här kan man läsa vad andra såg i tavlan.

6 kommentarer:

Bloggblad sa...

Spännande att se på ett konstverk med någon annans ögon!
För många år sedan gick ett program i tv där en konstvetare pratade om ett verk o kanske 5-10 minuter. För mig som inte vet nåt om konst var det enormt lärorikt då jag började med 0 kunskap.

Elisabet. sa...

Bloggblad: precis! Och det där programmet kommer jag ihåg, det väckte även mitt intresse för hur man - på olika sätt - kan se på konst!

mossfolk sa...

När jag såg bilden tittade jag först på ansiktet, blicken, och fastnade sedan på handen. Som en barnhand och en vuxenhand. Det var innan jag hade läst vad du hade skrivit.

Bloggblad sa...

Jag minns speciellt en tavla med en död sjöman på ett bord, från Skagen, och hur vi fick följa allas blickar och lotsades in i deras tankar - och då fick bilden liv. Något år efteråt var jag i Skagen och såg tavlan och blev helt tagen. Likaså en med en midsommareld på stranden. Aldrig hade jag kunnat SE den så utan guidning,

Du förstår nog att det i mitt hem (mina hem, rättare sagt) som var färdigmöblerade, hängde mest bara religiösa motiv + några tavlor som pappa målade som ung uppe i Vilhelmina. Konst var lika främmande som dans ...

Elisabet. sa...

Bloggblad: den tavlan stod jag länge framför när vi, för några år sedan, besökte konstmuseet i Skagen. Jag undrar om det inte är en svensk konstnär också? Den var så otroligt g r i p a n de.

Elisabet. sa...

Bloggblad: nej, jag hade fel om namnet på konstnären.