onsdag 24 november 2021

På agendan ...

I en kommentar till Gunnel i Luleå  blir det prat om "hustruskolan" och jag erkänner att någon särskilt perfekt hustru (eller sambo, modell husmoderlig) är jag verkligen inte. 

Men se .., idag hände det! Kanske berodde det på att pv kommit hem med lussekatter inköpta på Ankaret, men helt saffransbefriade! Det upptäckte jag bara vid anblicken på dem, men inte han. Kanske .., var det därför jag beslöt mig för att göra en omgång lussekatter. 

Numera är ju saffran relativt billigt. Om det förut kostade fyrtiotusen kronor kilot, så kostar varje halvgram nu tio kronor - halva priset alltså -. 

Nu gjorde jag bara på en halvliter mjölk, men det visade sig bli supergoda bullar; framför allt bullar - lussekatterna är inte lika luftiga -. 


Ja, det blev bra. 
I en kommentar på instagram säger friherrinnan - som inte tycker om saffransbröd och aldrig lär ha bakat dem - att det är så svårt med lussekatter, ja, att få dem jämnstora. Sånt är pv noga med också. Men se, det är inte jag .., det bekymrar mig inte ett skvatt att dom är olika stora, så är det med allt jag gör. 
Huvudsaken är ju att dom är goda! 

Dom runda bullarna/bröden blev såååå luftiga och innehåller inget annat än själva degen i sig och så pärlsocker utanpå. Och pärlsockret fick jag låna av rara Christina på Vitabergsvägen - matte till Elsa och den lille rultiga labbevalpen som heter Kasper och som lite försiktigt mötte mig på "bron"/farstutrappan när jag kom. 

Nu känner mig så husmoderlig, så jag har minsann tankar på att baka hallongrottor i morgon. 
V a r  ska detta sluta!?

5 kommentarer:

Babsan sa...

Det är lika med mig huslig har jag aldrig varit.Ingen bullmamma här inte.Men nåt har hänt.Numer kan jag baka flera gg i veckan

Elisabet. sa...

Babsan: nå, dithän lär jag inte komma :) Men roligt när det händer.

Gunnel sa...

Lite husmoderlig var jag tidigare. Gillade att baka matbröd, särskilt i bagarstugan. Nu tittar jag bara på bakprogram i teve. Men dina saffransbullar såg jättegoda ut.

Anonym sa...

Jag gillar att baka, speciellt matbröd och oftast på surdeg. Vanliga bullar bakar jag sällan, men det brukar bli en sats saffransbröd per säsong. Småkakor är också kul att baka. Jag lagar ju mat men är inte särskilt road av det. Förr hände det att jag kokade en stor panna med köttsoppa ibland. DÅ kände jag mig som en riktig husmor! ellem

Elisabet. sa...

Gunnel: riktigt husmoderlig känner jag mig när jag bjuder på fisksoppa som blivit smarrig .., men blåmusslor som simmar bland allt det andra!

ellem: nu har jag ju en sambo som har bakat i hela sitt vuxna liv (hans pappa arbetade en tid som just bagare) men pv varierar aldrig sina alster, så det blir lite väl enjängt. Det är samma sorts långpannebröd år ut och år in ,-)