måndag 10 januari 2022

Måndag i Stockholm ...


Och upp i ottan - om ottan är halv fem på morgonen - och egentligen hade jag nog inte behövt vara där så tidigt, men jag tillhör ju dem som älskar att vara ute i god tid. Mindre roligt för den som skulle skjutsa mig till Sturup och med en trött minsting i baksätet. Tur att dom kunde sova i ett par timmar när dom väl kom hem igen. 

Precis som Bert Bodin skrev i ett inlägg, så är munskyddshanteringen under all kritik. Det var nästan enbart män med kvinnligt sällskap som använde mask, medan män i grupper, ja, där hängde masken typ som ett örhänge eller på hakan eller användes inte alls. 

Vid ombordpåstigning blev det som vanligt - stök och bök för att komma först -. Än värre när vi hade landat; då var hela gången fylld med människor som rotade efter väskor eller försökte kränga på sig jackor/kappor, ja, innan ens dörren hade öppnats. 

Sen blev det trevligare. 

Stod och valde mellan Arlanda Express eller buss/pendeltåg. Jag valde buss till Sthlms central. Det var billigt, 135:- eller nåt sånt och chauffören körde så mjukt och fint.

Bakom mig satt en äldre kvinna och planerade en begravning av en nära anhörig. Hon pratade med någon bekant och samtalet, som varade från start till mål, blev till små fragment, ja, som flagor av ett liv. Det handlade om den döde mannen, om valet av psalmer (skulle vara enkla psalmer som alla kan sjunga med i) .., men också om lättnaden att den döde nu gått bort. Och om valet av präst. 

Och så framme. När jag väl installerat mig på rummet (så gemytligt!), gick jag ut på måfå. Drottninggatan, Kungsgatan, Hötorget ..., kanske två timmar i friska luften.

Gick ner i saluhallen (på hötorget) och köpte mig en underbart god tunn tortillavariant fylld med smala lammkorvar och annat smarrigt; disken var så inbjudande så det var inte klokt!! Till lunch, alltså. Det var alla möjliga röror, tabbouleh, sallad, ja, Gud vet allt och så himla gott! Det fanns bara ett enda litet bord intill delikatessen, så jag gick helt enkelt ut och slog mig ner på Konserthusets trappa och satt där och intog lunchen i salig ensamhet. 

Inte många människor på torget. Grönsakshandlare hojtade om billiga hallon eller jordgubbar och någon sålde blommor .., många gick stelbenta på glashala gatstenar .., och det var isande kyligt i vinden, som inte var särskilt häftig. Underligt att män tycks totalt obekymrade om halka ., dom bara går som vanligt! Hur är det ens möjligt?

På tillbakavägen köpte jag mig världens underbaraste kaffemugg och en present till pv.

Sen till hotellet. 

Satt i lobbyn i en skinnfåtölj och pratade med portieren .., mest om dom besvärliga tiderna för hotell som i vanliga fall har sin huvudsakliga inkomst via affärsresenärer och det är konferenser och annat och nu: intet! Så hemskt det måste vara. Vilken oro för ekonomin! Mitt i det vi pratade, dök en tax upp. Det var portierens hund som fått följa till jobbet och åååå, så fin den var!! Vi småpratade också .., den hette Stissel, var drygt tre år och var kelig värre. Vilken lycka, att få ha sin hund med sig när man arbetar!

Så till Centralen där jag köpte en pocketbok och på Pressbyrån blev det kaffe i mugg och en bulle, så där så jag inte riskerar svältdöden innan det blir frukost ,-). Upptäckte sedan att vattenkokare och kaffe finns här på rummet. Jaha ja. Jag har haft så överdjävulskt ont i svanskotetrakten att jag knappt har kunnat gå .., så det blir korta sträckor och så vila ut på hotellet. Duschade jättevarmt, ska nu leta upp ett apotek och köpa Panodil och så ska jag fortsätta att enbart njuta av detta. 

Så har den här dagen varit.

12 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Kul med rapport!

Så länge sedan vi var i Stockholm nu - vi hann inte ens besöka sonens "nya" lägenhet i närheten av tågcentralen, innan han efter 2 1/2 år bytte adress.
Suck!
När jag läser ditt inlägg så blir jag så trött och besviken på alla som ignorerar den accelererande smittan och "skiter i" munskydd.
Idag meddelades nya hårdare restriktioner som börjar gälla på onsdag.

Hoppas att du kan njuta ordentligt, din tid i Stockholm - trots svanskotan.
Kram/♥

Anonym sa...

Så härligt med en liten semestertripp på egen hand! Och detta att bara få gå dit näsan pekar och bara lyda sina egna impulser. Ha det så trevligt! ellem

Pernilla sa...

Åh, där bodde jag några gånger i tidernas begynnelse. Mysigt, som jag minns det och väldigt centralt.
Ha det så skönt och trevligt och gå försiktigt! <3

Bloggblad sa...

Åh, Freys, där bodde jag ju när jag var på konferens i början av november. Så hemtrevligt ställe. Och centralt! Rum 116.

Ha det så trevligt!

P.s. Liksom du har jag noterat att vi damer verkar mer rädda för halka. Min bergsget, som går i vanliga gympadojor året runt, halkar och viftar till ofta, men får upp balansen igen. Hur? Jag hade dubbar idag och såg mig för, men åkte dit på en glashal fläck under snön, jag hann inte reagera, men höften klarade sig. Jag reste mig snabbt och vandrade vidare. Tur att jag inte hann ta emot med handen!

Bert Bodin sa...

Tack för att du bekräftar min forskning. 😁

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: jodå, det går bra att njuta ändå ,-). Och Panodil hjälper att döva lite.

ellem: precis! Det där att bara ta det som det kommer ... och hotellet är så fint, så fint och sängen underbart skön.

Pernilla: det kan ju knappast bli mer centralt, perfekt när jag ska ta tåget hem i morgon! Och roligt att höra kyrkklockeklang igen!

Bloggblad: det är helt obegripligt .., igår verkligen försökte jag titta noga på män och kvinnors sätt att röra sig på hala trottoarer! Män tycks inte spänna sig på samma sätt. Det gäller även äldre herrar.

Bert Bodin: det var faktiskt värre än jag förväntat mig.

En vanlig man sa...

Trevligt inlägg.
Längtar till Stockholm nu, jag har länge planerat att promenera i olika stadsdelar av de som ännu inte utforskats till fots. Kungsholmen runt blir det nästa gång, när det nu blir.

Monet sa...

Jag hoppas förstås också att din stockholmsvistelse blir så trevlig som du hoppats. Men framförallt hoppas jag att du också kommer hem osmittad. I Sverige har man valt att underinformera om vikten av munskydd (och ventilerade lokaler)! Folk förstår inte att detta är luftburen smitta (se bilden av utandningsrök från människor i en liftkö och hur det står som moln kring varje individ och förstå mängden viruspartiklar man drar i sig från andra. Överför det till flygplan, buss och tåg och den enorma smittsamhet som råder nu!) Slarv med munskydd förekommer i andra länder också men de flesta använder dem korrekt och vet att det annars blir sanktioner.

Ska du ändå gå till apoteket tipsar jag om att köpa FFP2-munskydd som skyddar minst dubbelt så bra som kirurgmunskydd. Och var rädd om dig!

Elisabet. sa...

Monet: det är såna munskydd jag har! Tack ändå.

En vanlig man: själv har jag hur mycket som helst att utforska här, men nu blir det ytterst begränsade vandringar (rumpan). Det spelar inte så stor roll .., bara detta att göra nånting annat .., känns så ljuvligt. Tar promenader, vilar på hotellet, tar nya promenader, vilar på rummet. Inte särskilt spännande, men helt okej.

Monet sa...

Du har ju själv noterat hur det ser ut när det gäller ev munskyddshantering runt omkring dig. Inte minst på de transportmedel du använt och kommer att använda. Det är skrämmande och mer än bedrövligt. Det är bra att du gått upp i skyddsklass själv men du löper ändå mycket stor risk att bli smittad i de miljöer du rör dig. Varken vaccination eller genomgången sjukdom hindrar smittspridning och att du själv kan sprida vidare.

Hoppas du kan återkomma igen till vår vackra huvudstad när din svanskota läkt och nuvarande virustsunami möjligen temporärt lugnat sig. Kanske kan du njuta lite bättre då av allt du tänkt dig.

Elisabet. sa...

Monet: det går bra ändå ..., jag visste ju hur det var med rumpan och delvis också med höften - jag slog i höger sida - man får bara anpassa det hela .., ta paus och vila oftare. Och utställningen var UNDERBAR!

Evas blogg sa...

Freys bodde jag och vår yngsta en gång, minns att det låg nära Vetekatten, till min stora glädje :) Ha det fint!