tisdag 25 januari 2022

Möte med äldre män ...

Mitt emot mig sitter en inte--åldersstigen herre, nämligen pv .., och han är nu inne på det trettioförsta av femtio prov i naturkunskap. Idag extrajobb på ett annat gymnasium, nu var det fordonsmekaniker som skulle ha honom i matematik. Han kom hem, nöjd och glad, någon hade sagt han var en bra lärare. Så roligt för honom! 

Då solen strålar hinns mycket med. Gemensamt tvättade vi bilen .., golvet i badrummet togs också .., jag räfsade ute på västra sidan .., och dessutom har jag skrivit ett långt brev - för hand - (hennes dator fungerar inte) som ska postas när jag om en halvtimme kör in till stan för att bekanta mig ett antal hundar, samt deras "hussar",  nämligen dessa. 

Nu gäller det att kolla så mobilens batteri är igång, ty det är koll av covidpass och inte många platser i biosalongen, munskydd får följa med och besökare ska helst bara gå raka spåret till sin reserverade fåtölj. 

Pv, han cyklar strax iväg till grannflickan, hon som behöver hjälp med matten, för tillfället gäller det "derivata, deriveringsregler, kurvors lutning och såna grejer", säger han.

Jaha, ja.

6 kommentarer:

Anonym sa...

”Derivatan är riktningskoefficienten för kurvtangenten i den ifrågavarande punkten”. Det fick jag lära mig på gymnasiet men vad det betyder och hur man för har jag ingen aning om längre! Inte heller vad man har det till. ellem

Turtlan sa...

Skulle nog behöva gå en mattekurs jag också. I alla fall inom vissa delar av matten. En grundläggande grundkurs 😉

Elisabet. sa...

ellem: ja, jag hann nog inte ens till derivatan och lika så gott var väl det. Nånting som jag har haft otrolig nyttig av, det är procenträkning och multiplikatkionstabellen. I jobbet, alltså.

Elisabet. sa...

Turtlan: jag har funderat på samma sak, bara "för att" ...

Bert Bodin sa...

Matte var mitt sämsta ämne. Men jag klarar mig ändå.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: man väljer förstås yrken utifrån ens intressen och ingenjör var inget jag funderade på ,-)