söndag 6 februari 2022

På fest bland många andra ....


Jo, jag tycker verkligen att sociala medier på många sätt kan vara en sån gåva till mänskligheten! När jag inte kan somna, tar jag mig ofta en promenad på instagram och igårkväll gick algoritmerna bananas och jag fick om och om igen hälsa på i Turkiet, där olika filmer visade vad jag förmodar var  - antingen någon slags förlovningsfest - eller möjligen bröllop. 

Det var så oerhört fascinerande! 

På alla små filmer stod sååå vackert klädda kvinnor och väntade vid ytterdörren och så - när dörren öppnades - uppenbarade sig hela brudgummens släkt .., där var många gamla tanter med hucklen och där var rundmagade farbröder och alla bar dom på tjusigt inslagna paket och mängder med mat i formar inslagna i spets och rosetter .., och ofta kom så den blivande mannen in sist av alla; med en enorm bukett rosor vilka han förärade kvinnan. 
Någon gång hände det att den blivande maken kom först av alla och några gånger kom han helt alena.

Det som förvånade mig var att deras blickar sååå sällan möttes. 
Männen tycktes så blyga och fick brått att gå in till de övriga! Bara någon enstaka kindkysste kvinnan ..., på någon film såg man händer som försynt nuddade vid varandra. 

Till min förvåning tog så gott som alla gäster av sig skorna i "farstun" .., ja, man har ju så ofta hört att det enbart är vi svenskar som har den vanan (eller ovanan, välj själv). 

Nästa sekvens i filmerna blev att kvinnan kommer med en liten bricka med te eller kaffe - svårt att se vilket det var - och så slår hon sig ned intill sin blivande make .., tittar förväntansfullt på när han smuttar på drycken i den lilla, lilla koppen, ungefär som om det blir godkänt.
Det känns som ett prov, nästan. 
Kanske tittade jag på trettio såna små filmer och allt detta var helt nytt för mig! 
Googlade och läste detta: 

"När flickans familj accepterar erbjudandet är det dags att ha en kopp turkiskt kaffe som förberetts av den kommande bruden. I vissa regioner serveras sherbet istället för kaffe. Det finns också en tradition där en framtida fru förbereder kaffe med salt istället för socker. Om den blivande brudgummen dricker detta kaffe utan klagomål anses det att han blir en bra man. Mötet slutar med valet av datum för avtalet eller engagemanget."

Inga kommentarer: