tisdag 31 maj 2022

    Idag ...

... har vi besökt Sven-Åke, pappa till min före detta chefs fru Bodil. 

Sedan drygt ett år tillbaka är denne Sven-Åke änkeman (på köksbordet står ett ungdomsporträtt av hans före detta hustru och ett ljus har han tänt och ställt blommor intill fotografiet), efter att i mer än sextio år ha varit gift med Elvy. 

Vilka minnen vi fick ta del av! Hur han mötte denna sitt livs kärlek .., var dom har bott .., vad han har arbetat med (bland annat på Lantmännen, chef, tror jag) .., vi fick höra om hans pappa som var centerpartist från Tvååker och även engagerad i IOGT, ja, det var hur mycket som helst. 


Om jag skulle beskriva Sven-Åke, hur skulle det då se ut?
Att han - under alla mina  år i affären - alltid; säger alltid .., var på ett strålande humör, det kanske jag inte behöver förklara. Jag tycker att det syns på honom. 
Vilken utstrålning!

Att han han har varit en jäkel på att dansa - iaf om han får säga det själv -  och att han har vunnit en danstävling, det förvånar mig inte. 

Uppfödare av grisar har han också varit och svetsare i sin tidiga ungdom, ja, han har pysslat med det mesta och bott på flera ställen. 


Ett tag körde han hem varor till kunder som kanske under många år betalat för den servicen. 
Då träffade man ju honom i kassan. 
"Hej Bettan .., har du fått någon kram idag?" kunde han säga, men inte på fel sätt. 


Två söner och en dotter - och dottern är Bodil på bilden - fick han och Elvy och jag kan ärligt säga att jag aldrig i mitt liv sett en familj där det kramas så mycket. Kom dom in i affären så var det alltid sååå varma kramar mellan far/mor och dotter, för att inte tala om med barnbarnen som blev så glada och omfamnade. (Dom var mina arbetskamrater, numera är dom sjuksköterskor).


Att han arbetat som säljare och lyckats bra, det kanske man heller inte behöver förklara. 
Tänk, att vissa människor är som ..., mentala värmeelement. 
Såna glädjespridare. 


"Spelar du piano också Sven-Åke ..?" frågar jag när vi slår oss ned i vardagsrummet. 

Nej, det var Elvy som hade den gåvan. 

Från fönsterväggen som vetter mot väster, blickar vi ut över hästhagar och längre bort: HAVET .., och på tomten finns  stora, härliga rabatter .., fruktträd, höga träd (bok, björk, nån slags asp) och pelargoner i mängder. 

En katt som heter Molly finns där också. 
Hon låg i trädgårdsstolen när vi kom och lät sig villigt klappas.

Så var det hos Sven-Åke (som för övrigt är född i Fiskarnas tecken).

2 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Vilken fin berättelse Elisabet.
Berörd. ♥

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: tack du rara Barbro!