lördag 29 oktober 2022

Dagens fönster och lite till ....

Lördagmorgon. Vaknar tidigt och eftersom jag inte drar ner någon rullgardin vid sängdags, möts jag av en stjärnklar himmel -. 

Inser att det nu är aningen kyligare än igårmorse, men inte mycket, däremot mera vind.

Sigge ligger som vanligt på soffan när jag kommer ner från övervåningen. Då tittar han alltid upp .., och jag går fram och hälsar på honom ..."godmorgon Sigge ..., hur har du haft det ..?" och därefter blir det frukoststök. 

Pv tar harry på johanssonrundan. 

På tv är det Nyhetsmorgon från fyran och såklart är det första man ser matlagning! Nu är det risotto som gäller. Ibland tror jag att matlagning har blivit någon slags religion i det här landet. 

Men jag byter kanal och tittar på brittiska Ambulansen och om man vill återfå tron på mänskligheten (eller medmänsklighet öht), så är det programmet helt perfekt! En äldre man har ramlat och slagit upp ett sår på armbågen och nu har det blött igenom .., det är blod på golvet och i sängen och såklart på tröjan och byxorna och ambulanspersonalen - lite äldre än dom vanliga - torkar upp blodet, sköljer ur och slänger dom blodiga kläderna i tvättmaskinen, frågar om mannen vill ha lite te (det vill han och inte så starkt) och ett nytt bandage sätts på och sängen renbäddas! 

En av ambulansmännen berättar att "akutfallen får dom yngre kollegorna ta hand om, det har han sysslat tillräckligt med, nej, det är den sociala biten han tycker bäst om". 

Vilka underbara människor!

Men allt är inte solsken. 

En svårt sjuk kvinna - född 1946 - behöver köras till sjukhus, men hennes make berättar att förra gången fick hans hustru - som går på kemoterapi och knappt har något immunförsvar - ligga timmavis i en korridor bland andra  patienter, av vilka många låg och kräktes, nej, detta vill dom (han och has fru) inte vara med om igen! 

Ambulanssköterskan säger att hon ska göra allt vad hon förmår och kontaktar akuten ., förklarar hur det ligger till .., tar med kvinnan till sjukhuset men vägrar att lämna av henne i någon korridor, utan sitter kvar i 1 timme och 20 minuter i ambulansen tillsammans med den sjuka kvinnan och hennes man, innan dom till sist får ett eget rum! (Vi får dessutom veta att en hel drös med andra ambulanser står och väntar på att få lämna av sina patienter!)

När programmet är tillända, visas en text där vi tittare får veta hur det hela har avlöpt. Den cancersjuka kvinnan tackade nej till fortsatt behandling och avled sex dagar senare. En bild från när hon och maken gifte sig visas också. Oj, såååååå söt och vacker hon var och vilken livsglädje bilden visar!

Och ja, jag inser att detta att personalen säger "att det ska bli bra darling ...", eller "var inte rädd sweetheart!" är bara ord, men ibland kan ord betyda så oändligt mycket.

Nu är klockan snart halv elva. När pv kommit hem från Vägföreningens möte, ska vi köra in till stan på fotoutställning (där bland annat Mymmel medverkar) och så ska jag hämta häftet/boken om Bingestickning som ska få komma till Helsingborg. 

Det är programmet. Plus dopp i havet och plantering av mängder av ljung.

Inga kommentarer: