söndag 23 oktober 2022

Spridda skurar från en helg i oktober ...

Igår flytthjälp inne i Halmstad och pv som lastade släpvagnen så suveränt bra, så precis allt som nu var kvar i M:s lägenhet fick plats! Ja, allt utom en kristallkrona. 

Sonja var där. Hon stod i fönstret på ovanvåningen och tittade ner och jag tänkte att den här hösten - eller kanske det här halvåret - har tagit så hårt på henne. 

Väl framme i Harplinge i det nyinköpta huset, värmde jag upp gratängen .., Sonja dukade så fint på bordet, allt medan M:s jack-russel Alice sprang runt, runt, runt. Alice är lika dement som Nelly var och jag grips av sån oändlig ömhet för henne! 

Efter middagen slog vi oss ner i soffan - den som är som en enda stor famn och lär ha inhandlats i England när M bodde där och har därefter fått emigrera och slutligen hamnat i landet Halland. 

Och tända ljus överallt - på soffbordet och köksbordet - då taklampor ännu inte kommit på plats och den som inte körde bil bjöds på gott portugisiskt vin "Dao" och vi kom att prata om allt och inget .., men kanske mest om förhållanden. 

Det blev en fin kväll tillsammans. Sonja vittnade om sitt allt sämre minne (som vi inte märker så mycket av .., men hon upplever det så), allt medan Alice försvann och henne fann vi till slut bakom soffan, där hon stod i mörkret och tittade på .., ja, det kan man fråga sig? 

Precis som Nelly. (Som är på bilden).

Och Sonja - som är åttionio år - bjöd på sin hembakade hallonkaka med glass till och ingen tv distraherade (är ännu inte installerad) och M var trött och slut på. Att flytta tar på krafterna.

Tidigare på dagen hade vi Hilda-och-Edvin-besök. Edvin är nu fyra år och en pratglad liten herre som följer morfar hack i häl mest hela tiden och det var gömma-lekar och upphittandet av en "bysse" i trä, (inköpt i Småland till Hilda när hon var liten) och jag - som vuxit upp med en pappa som var jägare - berättade hur man skjuter älg och harar och Edvin ville då ha ärtor eller pärlor att sätta i gevärsmynningen, den som hans morfar borrat upp. 

Det är knepigt det där. Egentligen skulle jag vilja vara vegetarian (ja, varför blir jag det då inte ..?), jag tycker ju att det är fel att äta djur, men i vårt kylskåp ligger just nu ett paket färsk kolja och igår åt vi den av mig tillagade köttfärsgratängen och det var så himla gott. 

Ungefär så hade vi det.

Nu ska jag ta ett piller för min underliga huvudvärk som uppenbarat sig ett par dagar. Solen strålar .., ja, just det ja, den nyinköpta ljungen borde få komma i blomlådorna. Det är för övrigt en underbart vacker dag, så här i slutet av oktober. Och söndagens DN har vi ännu inte tagit oss an.

2 kommentarer:

Rexxie sa...

Du behöver väl inte bli vegetarian (vilken definition du nu än väljer), utan du kan väl bli flexitarian (äter av allt men mindre kött).

Lite djungel med beteckningarna.... Här är en lista:

Veganism – du avstår helt från allt med animaliskt ursprung, inte enbart i din kost utan även lädervaror, pälsprodukter eller motsvarande från djurriket.

Vegetarianism – du avstår från allt animaliskt i din kost.

Lakto-vegetarianism – du äter vegetariskt med tillägg av mejeriprodukter.

Ovo-vegetarianism – du äter vegetariskt med tillägg av ägg.

Lakto-ovo-vegetarianism – du äter vegetariskt med tillägg av mejeriprodukter och ägg.

Pescetarianism – du äter mejeriprodukter, ägg, fisk och skaldjur.

Demi-vegetarianism – utöver ovanstående äter du också kyckling.

Flexitarian – du äter allt men mindre av kött.

Dessutom finns det ju lite skämtsamt "Stockholmsvegetarianerna - vegetarianer som även äter bacon"... :-)

Elisabet. sa...

Rexxie: ja, mindre kött tror jag faktiskt redan att vi äter, om inte annat för att det ju har blivit rejält mycket dyrare. Det blir då ofta kyckling i någon form. Man får satsa på flexitarian ,-).
Vilken kategori tillhör herr Nilsson?