fredag 28 oktober 2022

En fredag i slutet av oktober ...

Sover dåligt natten mot idag. Lyssnar till "Bannerheds bevingade vänner" i P1, men varje avsnitt är endast nio minuter långt - eller kort, kanske - och nästa avsnitt avlöser inte av sig själv. 

Nej, det fungerar inte. 

Väljer "Kulturlivet med Gunnar Bolin" och ett avsnitt där författaren/programledaren Daniel Sjölin vittnar om hur hans kärlek till poeten Verner Aspenström vaknade till liv. 

Det går väl si så där att infånga John Blund med hjälp av vare sig fågelkvitter eller poesi. 

När klockan är halv tre har jag ännu inte somnat.

Men så blir det morgon och förmiddag och jag ringer till friherrinnan och undrar om hon vill ha nånting handlat från affären och det vill hon. Handlar till henne och till oss (fyra vackra ljungplantor får följa med hem) och i kassan sitter Louise, vars pappa serverade oss när det var After Work förra fredagen och Louise är sååå lik sin pappa, så där så man omöjligen kan ta fel och hon är ung och såååå rar i kassan! Jag blir alltid så imponerad av ungdomar som - till synes utan problem - kan småprata med äldre kunder; det är en konst det där och det handlar om att  s e   kunden/människan som står mitt emot dig ., inte det här inövade "ha en trevlig dag" som man - åtminstone förr - kunde mötas av. 

(På t.ex tågresor händer det ofta man tillönskas "en fortsatt trevlig dag" och då tänker jag att kanske har någon just förlorat en anhörig och eller haft ett helvete på jobbet och det blir det ju så konstigt).

Nåväl. 

I foajén och i entrén pågår storstädning och fyra svartklädda män - vilka tillhör städpersonalen - tycks energiska värre. En av dem är i 40-årsåldern kanske. Jag tänker att han kunde ha varit filmstjärna .., han påminner lite om skådespelaren Omar Sharif (minns någon ...?), men en yngre variant. 


Så till Getinge för att inhandla covid-test, nu när friherrinnan visat sig vara positiv. Möter en "lastbil" som sätter ut plogpinnar vid vägrenen .., och inne i Apoteket (som heter Ekorren) är vi sex personer i kö och intill mig sitter en man som är sååå bekant. 

Det blir lite småprat. "Men bor du här i Getinge ...?" undrar jag. 

Nej, han bor i Stensjö! Aha! 

"På Vitabergsvägen ..", säger han. 

Ja, just ja .., det känner jag igen, men inte förrän jag sätter mig i bilen och kör hemåt, kommer jag på namnet. 

Åååå, det är ju Stig!! Stig, denne genomsympatiske man vars fru drabbades av demens och hamnade på ett boende .., Stig som också har haft problem med hjärtat och som är så ihärdig med att promenera här längs havet. Egentligen har jag lust att köra förbi där han bor och säga att "ja, men nu VET jag ju vem du är .., men du befann dig liksom på fel plats", men jag gör det inte. 

För övrigt? Fjorton grader varmt ute .., det blir ett dopp i havet när pv har slutat för dagen och ute blåser sunnanvind. Jo, på riktigt. Och mitt covid-test visade ett negativt resultat. (Men positivt för mig).

Nutidstestet vecka 43: Idag kändes det enkelt. Nio rätt av tio. Hade fel på fråga nr 2 - sportfrågan -. Gissade rakt av på 4. Då har nog pv full pott.

7 kommentarer:

Turtlan sa...

Här blev det 7 av 10 poäng. Missade på arbetslösheten, pengar till Ukraina och Bidens ålder. Siffror och jag gick inte ihop idag.

Gunnel sa...

8 rätt. Missade också Bidens ålder. Var säker på att han var över 80, han verkar rätt vinglig. Även pengar till Ukraina blev fel.

Monet sa...

Gunnel: jag har en man som är 82. Han är INTE vinglig.

Jag gör aldrig detta test eftersom jag inte har DN. Ibland gör jag motsvarigheten i SvD som jag nog tycker är ett snäpp svårare.. Och konstaterar att resultatet nästan alltid handlar om hur flitig man varit med sitt tidningsläsande under veckan. Och avskyr man sport kan man aldrig få full pott!

Bert Bodin sa...

Känner igen den där "effekten" att inte känna igen folk. Bara för att de dyker upp på "fel" plats.

8 av 10 klarade jag i Nutidskrys... eeh Nutidsquizet. ;-)

Elisabet. sa...

Turtlan och Gunnel: tycker alltid att det är knepigt med siffror när man får olika alternativ. Där ryker jag nästan alltid.

Monet: och lika ofta vad man är intresserad av förstås. Jag är väldigt idrottsintresserad men INTE som pv, som nästan alltid har rätt på sportfrågor.

Bert Bodin: tack, det känns bättre när jag läste dina rader ,-). Men jag vet också att det är så för många andra. När jag i somras var i Torekov och var ute på promenad, stannade ett sällskap kvinnor till och den ena, som jag kände igen från affären, sa till de övriga att: "Det här är Bettan, hon är från Haverdal och arbetar på apoteket!" (Men hon hade iaf koll på vem jag var).

Elisabet. sa...

Gunnel: "stöppelfött" skulle jag säga om Biden. Han rör sig ju som en zoombie ibland.

Elisabet. sa...

Monet igen: det är såklart uträknat att det handlar om tidningsläsandet, särskilt den egna tidningens, det är väl därför dom har såna här quiz .., för att locka en till flitigt läsande av deras artiklar.