onsdag 8 februari 2023

    Pianodrömmar i Kina ...

Råkade igårkväll - mer som av en händelse - fastna framför den här dokumentären - Pianodrömmar i Kina och även om tanken innan var att gå i säng, så blev jag fast. Så intressant detta var! 

Och oj, så annorlunda dessa ungdomar (i vissa fall: barn) lever, i jämförelse med många andra barn, i alla fall barn som jag känner. 

Vilken oerhörd disciplin .,. och så detta (i mina ögon) ok .., att uppfylla föräldrars och mor/farföräldras önskningar om en framgångsrik ättelägg. Tänk, en berömdhet i släkten! 

I programförklaringen kan man läsa följande: "Aldrig förr har så många kinesiska barn drömt om at bli framgångsrika pianister. Sporrade av extremt ambitiösa föräldrar övar de ibland 10 timmar om dagen för att lyckas kamma hem en av de få platserna på en musikskola eller ett konservatorium. En dokumentär av Gary Lennon."

Tycker du att det låter intressant, ja, du behöver i alla fall inte ha någon brådska att se filmen, du har fyra år på dig! Här en länk. 

För övrigt ..? 

Jo, för övrigt tycker jag att SVT:s Morgonstudion ibland känns mer som Gokväll än ett nyhetsprogram och det beror ofta på vem som sitter i studion. Å andra sidan kanske andra människor föredrar den varianten? 

Och ännu mera för övrigt, så håller jag inte med artisten Zara Larsson, ja, som tycker att det är töntigt att bli irriterad över biobesökare som pratar och skrattar under filmvisningen. (Själv fick jag  migrän, då två unga tjejer hela tiden kommenterade vad som skulle komma att hända i filmen - dom hade sett den tidigare -! Det här var på 80-talet, men jag tycker fortfarande att det är ett oskick.)

11 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Angående ohämmat prat i biosalonger: Jag sa ifrån till två damer som satt framför mig.
- Hörni, om ni är tysta nu, så har ni mer att snacka om efter filmen.

Det blev tyst. Och en del skämsblickar, när vi lämnade lokalen. Faktiskt.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: underbart! Något annat som förvånar mig, är att vuxna människor ofta tar upp sin mobil och kollar läget mitt under filmvisningen. Jag sitter ju på balkongen och kan se ut över salongen där nere och jodå, så är det. Oftast kvinnor dessutom, som tar upp mobilen och skrollar.

Anonym sa...

Stackars dessa jagade mammor som alltid måste vara nåbara eller hålla koll på familjen...😟
Om de inte kollar något som sägs i filmen? Tycker de att den är långtråkig?
/ Carin

Elisabet. sa...

Carin: det är mest kvinnor i min ålder och uppåt som tar upp sin mobil. (Filmstudions medlemmar har HÖG medelålder!) Kanske är det maken dom vill hålla koll på, så att han mår bra medan hon är på bio.

Babsan sa...

Senaste gången vi var på bio satt kvinnan brevid mig hela tiden och kollade sin mobil.Väldigt irriterande .Filmen var väldigt bra A man called Otto .Barnsligt förtjust i Tom Hanks

Anonym sa...

Babsan: Man undrar ju då varför dom öht går på bio? / Elisabet

Gunnel sa...

Förstår inte tanken att man ska kunna prata med sina vänner när man går på bio. Det är väl självklart att man tar hänsyn till andra biobesökare som vill se filmen.

mossfolk sa...

Ja vilken oerhörd kontrast till det liv de flesta (nästan alla) svenska barn lever! Det är fascinerande.

Självklart pratar man inte på bio. Eller väljer godis som prasslar. Själv föredrar jag att titta på film hemma där jag kan prassla och prata och gå och fixa lite te när jag vill ;)

Elisabet. sa...

mossfolk och Gunnel: ja, så tänker jag också. Men jag tycker nog att jag får ut mest av en film i en biosalong, men så har vi inte heller så stora och fina skärmar som t.ex barnen har (kaminen begränsar utrymmet). När jag är hos dem och tittar på tv, är känslan att jag är på bio!

Anonym sa...

Tycker att Pia i Morgonstudion passar bättre i Go’ Kväll, ja, om hon öht ska vara nånstans i tv. Hon ställer ”färdiga” frågor, lyssnar inte på svaret och ställer sen nästa ”färdiga” fråga som ibland redan besvarats i första svaret. Allt detta medan hon poserar som om hon ”lyssnar” intresserat. Nej, hon passar i mitt tycke verkligen inte i Morgonstudion.
Hedgrenskan

Elisabet. sa...

Ja, i Gokväll tycker jag att det går bra, men inte i Morgonstudion. Det är kanske inte så lätt av växla om från mys-programledare till nyhetsankare, man har ju sin personlighet med sig. Det känns också som om M-studion hattar hit och dit med olika programledare.