måndag 13 februari 2023

Spridda skurar från en dag i februari ....


Nästan det bästa jag vet är sallad på strimlad rödkål, äppelbitar, solrosfrön, pressad citron och lite raps/olivolja och flingsalt. Här fick lite machésallad göra det övriga sällskap. 

Lättkokt broccoli till och i mikron befann sig en liten bit nästan-vegetarisk lasagne. 

Sååå gott!

Efter att ha varit ute i någon timmes tid - dels med Harry, men också här ute på tomten - körde jag till affären. 




Vid ostdisken hörde jag någon nämna mitt namn och det var en trogen kund förstås och han sa att han inte kände igen mig i civila kläder. 

Att det är fyra år sedan jag slutade i affären, det tycks ingen ha förstått ,-). 

En bra stund stod vi där och surrade. Vilket minne den mannen hade! Att jag var sprungen från Malå visste han och själv hade han bott och undervisat i ekologi/zoologi på universitetet i Umeå i en hel massa år, men var uppvuxen i Halmstad. 

Och så hade han, för flera år sedan, deltagit i en exkursion här längs kusten, tillsammans med pv.

Jag frågade om mannenss föräldrar var akademiker, ty så är det ju ofta. 

Nej, inte alls, hans pappa hade drivit Hembergs Frukt & Grönt, jaha, dom hade vi ju som leverantörer under en period på Ankaret! Hade vi inte dem i Ystad, också? Plockade upp modet från kappfickan och undrade om jag fick fånga hans vänstra hand på bild? Jodå, inga problem. 

"Ja, du är ju lite tokig du Bettan ...", sa han leende och jag sa att det bjuder jag på, nån ska ha det epitetet också. Vänster tumme upp hade han (om man knäpper händerna som till bön, alltså). Det övriga, stjärntecken och var i syskonskaran han befinner sig (om han har några syskon) struntade jag i.

Fick en smärre chock när jag närmade mig fruktdisken och upptäckte priset på kvisttomater!  Det är ju helt sanslöst! Gurkan var nu uppe i nästan trettio kronor kilot och det är ju också alldeles otroligt!  Nu under vinterhalvåret är det inte ofta vi köper tomater, då ska det vara nånting extra. Vi har köpt småtomater i 500-gramsbyttor (tämligen billiga) och dom har hållit sig jättebra och t.om smakat nånting. 

              

Kom hem och tog Harry ännu en sväng nere vid havet. I det som sommartid är såväl häst, - som fårhage, såg det ut så här. Underbart fint ute idag. 

Såååå livgivande!

9 kommentarer:

Bloggblad sa...

Ja, men din "tokighet" förgyller vardagen för många, så njut av den!

Jag som älskar sparris har slutat köpa den... över 50:- för en liten bunt. Småtomaterna som är skapliga i pris köper jag - än så länge. Jag undrar om de verkligen kan sälja de dyraste grönsakerna, eller om det blir en massa svinn.

Elisabet. sa...

Bloggblad: Man kan ju undra hur ensamstående äldre med låga pensioner - oftast kvinnor - ska klara sig när priserna bara stiger? Hu!

Rexxie sa...

Jag köper i princip bara körsbärstomater när det är bra pris på dem.

Men broccoli? Det är ju djävulens avföda! Tillsammans med koriander! ;-)

Elisabet Sandberg sa...

Salladen ser ljuvlig ut! Måste jag testa!
Priset på tomater (och många andra grönsaker)är helt galet. Om du vill ha och gillar att odla kan jag skicka dig fröer av vintertomat/evighetstomat Ponderosa. Fantastiska att lagra och smakar gott både tillagade och färska. Håller minst 6 månader i rumstemperatur och längre om de får ligga svalt.
Hälsningar Elisabet

Elisabet. sa...

Rexxie: det kan du väl inte mena? Det som är så ljuvligt gott!

Elisabet. sa...

Elisabet Sandberg: oj, så vänligt av dig! Ja, vi kan testa .., usla odlare som vi är :). Fast tomater brukar vi ju få ändå. Tack snälla!

Elisabet. sa...

Rexxie igen: vi håller oss också till dom mindre ..., såna som på bilden minns jag inte när senast köpte!

Elisabet Sandberg sa...

Elisabet, maila mig din adress på elisabet.sandberg@telia.com, så kommer fröer på posten:)
Hälsningar Elisabet

Rexxie sa...

Nej, jag tycker INTE om varken broccoli eller koriander.

Och tyvärr äter jag inte blodförtunnande mediciner, då kan man ju i alla fall skylla på det när man inte äter broccoli....