tisdag 28 mars 2023

En helt annorlunda dag ... och kärleken till en svanslös hund.


Annorlunda på det viset att vi sett solen precis hela dagen. Helt otroligt! 

Minusgrader natten mot idag och även på morgonen, men därefter .., sååå ljuvligt!

I köket - ja, i fler rum än så - råder totalt kaos. Överallt ligger nymålade skåpdörrar och här och där ligger lådor som jag råkat passera - lådor vilka nyligen grundmålats - och nu är min älsklingströja också grundmålad på somliga ställen. 

Vi har fyra kassar uppställda längs väggen. Metall, hårdplast, vanlig plast och brännbart. Efter dom här dagarna är vi så döless på allt som inte använts och ändå tagit plats och när jag frågat pv "Är det här nånting som ska vara kvar ..?" har han tittat några sekunder och sedan sagt "nä". 

När hände detta senast? 

Och sen är det ju så, att i och med att jag flyttade hit, blev det dubbelt av vissa saker. Två degskrapor, flera decilitermått, flera knivar och ja, det är hur mycket som helst nu fått tacka för sig. 

Själv har jag varit utomhus mest hela dagen. Städat i växthuset ., räfsat på norrsidan .., promenerat med Harry och suttit i solen och tittat på alla småfåglar. 

Kråkor och skator inreder sina bon .., kommer flygande över tomten och mellanlandar i något träd alldeles intill sin boplats .., kollar noga om någon ska upptäcka att dom skaffat nya fina kvistar till boet .., och när ingen tittar (bara jag), blir det till att inreda. 

Rödhakarna - vilka bor vid grannens kompost - har siiirlat och sjungit och skuttat omkring på marken. En glada seglade förbi och spanade neråt. Fiskmåsar skränade. 

Nu väntar jag bara på sädesärlan. 

Staren som satt och flöjtade så försiktigt på Ingers antenn i förrgår (Inger är död sedan några år tillbaka och andra har köpt hennes superfina hus, men dessa ägare är nästan aldrig här .., sade inte någon att mannen arbetar i Bryssel, eller minns jag fel ?) har bytt sångplats; nu sitter herr Stare på grannen Birgittas tak. 

Inger lever liksom kvar ändå. När pv tar kvällsrundan, då går han antingen Margret-Inger-rundan, eller Inger-Margret-rundan. Allt beror på vilket håll han väljer. Den förstnämnda rundan är jobbigare, med brant backe rakt mot söder.

Och Harry har varit ute med mig. 

Han har legat på gräsmattan, på sin alldeles speciella plats nedanför rabatten ..., och ibland har han gått en sväng runt huset och han har jagat iväg en av grannkatterna och nu, när klockan snart är 17.00,  ligger han på soffan Ektorp och sover djupt. 

För varje vecka märker vi hur han "gamlas". Igårkväll gick han i säng vid halv åtta och kom aldrig ner. Han låg vid fotänden av min säng när jag - sent om sider - gjorde kväll (eller natt) och reagerade knappt när jag klappade om honom och sa godnatt och hur mycket jag älskar honom.

Vi säger ofta att "hjälp, hur ska det bli utan denna underbara hund ...?

Och han hör sämre och när han går uppför trappan till övervåningen, måste vi tända lyset .., annars stannar han halvvägs i trappan. Det är inte alldeles enkelt att åldras, vare sig man är hund eller människa.

Nu är det eftermiddag. Pv har givit sig av in till stan för att handla målarfärg och annat och därefter stundar körövning. Hemma vid halv tio ikväll. Själv har jag ju brittiska "Ambulansen" och klockan 21.00 är det något liknande program från Australien. 

Pensionärslivet är bara så helt ljuvligt. Vilken ynnest att få uppleva detta!

2 kommentarer:

mossfolk sa...

Vilket vårigt inlägg. Våra elever fick välja om de skulle vara utan överdragsbyxor när de gick ut på fritids på eftermiddagen och lyckan var total. När jag åkte hem såg jag att vissa barn (säkert i smyg) hade tagit av sig till t-shirt… andra hade på sig vinteroverall.

Elisabet. sa...

mossfolk: Förstår barnens glädje! Här fick kappan vila, frånsett när jag gick med Harry ner mot havet. Det var egentligen inte varmt ute, enbart om man satt i lä, men ändå .., så ljuvligt! Och tack och lov att man hörsel .., pv kan inte höra vissa fågelläten, så ledsamt ., tänker jag. Men inte han, hör man dem inte, kanske man inte ens tänker på det.