fredag 31 mars 2023

Fredag .., DN:s nutidsquiz .., glädjeämnen och lite annat. 




Börjar väl med det som verkligen gladde: resultatet på veckans quiz. Hurra! (Var nämligen bombsäker på att jag skulle få nästan-inga-rätt, då jag knappt följt med i veckans nyheter). Ännu roligare var att jag hade ett mer rätt än pv. Min miss kom på fråga 8 (handlade om  musik, det gjorde det även för pv, men han missade även på fråga 10 (konst). 

Omvänt resultat var det i Språkquizet. 

Där hade jag bara 8 rätt av 12 och pv 11 rätt. Fråga 4, det ordet har jag aldrig i livet hört talas om ens. Det hade däremot pv .., jodå, det används i Småland. Måhända är jag den enda som inte hört det tidigare? 

I ordquizet tror jag ibland att det jag först gissar på - men inte klickar på - är för enkelt och så väljer jag då något knepigare ord.., tänker att så lätt kan det väl inte vara och så blir det fel. Det gäller t.ex. fråga 2, fråga 4 och fråga 9. 

Men nu till det allra bästa:  Förra lördagen upptäckte jag att tackorna vid Särdals kvarn, jo, att dom var så alldeles oerhört trinda om magen och jag uppmärksammade Edvin (som då var hos oss) på dem och sa att "nästa gång du kommer på besök, då förstår du .., då har säkert smålammen kommit till världen och då går dom där ute .., ja, håller sig nära sin mamma och när dom blir lite äldre, då skuttar dom omkring och leker kull med varandra och bryr sig inte så värst om mammorna". 

Nu var dom där. Lammen. Små och pyttiga .., men oj,oj, att födas i detta eländiga väder med regn och rusk!

Och i morse när jag gick ut för att ge fåglarna mat, då upptäckte jag att herr Gransångare anlänt. I vanliga fall kan jag bli halvt galen på hans enjängda sång - hela tiden samma sak -, men just idag skänkte han mig sådan glädje! I dessa orostider när Donald Trump är igång med sina valmöten och lovar anhängarna att "ta tillbaka landet" och se till att det "som stulits från dem" (valet) nu ska bli deras igen .., då gör det mig kallsvettig. Det är mycket jag inte begriper här i världen, men att människor kan bli så till sig av beundran för denne man, det övergår mitt förstånd. Och det hela påminner om maranata-möten .., pingstvänsmöten från min barndom och Trump är väckelsepredikanten och anhängarna tycks närapå saliga. Det hela är ofattbart.

Inte blir det direkt bättre heller när jag ser President Biden kliva ut ur en bil och knappt ta sig ut, ja, han nästan stapplar fram .., och går stelt och ser mest ut som en mycket gammal man .., då anar man ju vad Trump kommer att anspela på om dessa två möts i valdueller och då kommer den senare att se såå mycket mer alert ut. Bedrövligt dåligt är det ju av Biden att inte i god tid avisera hur han tänker göra - ställa upp eller inte - så att andra demokrater (vilka funderare på att ställa upp) har en chans att förbereda sig.

Det var allt. Tack för ordet! hälsar madamen som nu ska torka hallgolvet.

8 kommentarer:

Babsan sa...

Bara 7 rätt idag skämskudde😂

Gunnel sa...

8 rätt. Fel på staden som skulle byggas och legobitarna.

Elisabet. sa...

Babsan: Nej, man behöver inte skämmas. Man behöver ALDRIG skämmas. Släng den kudden!

Elisabet. sa...

Gunnel: den frågan (om staden) hade jag inte ens hört talas om, men gissade rätt.

Turtlan sa...

Här blev det 7 rätt av 10. Nja. Missade och bla legobitarna.

Angående Trumpen så fattar jag inte heller vad som folk blir tilltalade av. Men det är väl kanske så när man inte bor i det landet.
Hoppas verkligen att detta inte drar igång en massa saker och oro i landet i väster.
Instämmer om Biden. Han tycks bli allt mer stapplig. Hur kan han ställa upp på ett ny valkampanj?

Ja det händer mycket i världen just nu.

Elisabet. sa...

Turtlan: och vad som verkligen oroar om Trump vinner, det är ju att då ryker nog en stor del av stödet till Ukraina.

Bert Bodin sa...

Instämmer i Turtlans trumpinställning. Hur kan någon ha förtroende för en sådan gräslig människa? Jag begriper det inte.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: då är vi tre som är helt eniga.