måndag 13 mars 2023

    På besök i ett museum i Australien ...


... året var 1986 och minns jag rätt så var det i Melbourne, föll jag pladask för den här målningen, gjord av den svenske konstnären Johan Krouthén (1858-1932) född i Linköping, där han också slutade sina dagar. I museéts butik fanns målningen som affisch och det visade sig bli ett sjå att få hem affischen i sin avlånga pappförpackning, men det ordnade sig och väl hemkommen till Malå, kom den lille gossen att hamna inom glas och ram och jag tyckte så oändligt mycket om den! 

Vi hade tavlan i vardagsrummet och jag blev lika varm inombords var gång blicken vandrade åt det hållet. Så fantastiskt fint fångat .., känslan av hur gott gossen sover .., skorna och händerna, ja, allt.

Av en händelse upptäckte jag nu på morgonen att Nationalmuseum i Stockholm har en utställning med titeln "Trädgården - Konst och natur under sex sekler" och där lär något av Krouthéns alster finnas med.

Det kanske vore nånting för mig?

Utställningen pågår fram till den 7:e januari 2024.

3 kommentarer:

Babsan sa...

Googlade och oj så mycket vackert han har målat

Gunnel sa...

Jättefin bild av den lille gossen. Googlade också och han har otroligt fina och idylliska naturmotiv. Absolut är utställningen värd ett besök.

Elisabet. sa...

Babsan och Gunnel: antingen har jag sett i syne, eller så måtte han ha varit rent ut ofattbart produktiv! Och tänk, att det var på andra sidan jorden jag upptäckte honom ,-).