onsdag 22 maj 2024

Sjukstugan i Malå ....?


Monet undrar i ett tidigare inlägg över namnet på det som jag alltid kallar "sjukstugan" hemma i Malå. 
Det är trettioett år sedan vi styrde kosan söderut och jag tänker att kanske har det förändrats .., måhända kallas den för något helt annat? Vårdcentral? Hälsocentral? (Titta, så vackert belägen i skydd av Tjamstaberget och Malån på andra sidan vägen).

Frågar den äldsta som på måndag börjar sitt tremånadersvikariat - så gott som enbart dagtid - just där, och hon säger "ja, men alla säger ju sjukan!" 

Tänker att det kanske är dom yngre som säger så, så alldeles nyss ringde jag min livlina hemmavid, nämligen den alltid så rara Kerstin Sjölund. Kerstin är född och uppvuxen i Motala, men gifte sig med Carl-Olof som var vår klassföreståndare under högstadietiden. Men nu var det ju Kerstin det gällde, ja. 
Före detta skolsköterska, aktiv fp-politiker under många år, till synes så glad och med ett så härligt skratt. Henne ringde jag till och ställde frågan .., detta att jag säger "sjukstugan", är det helt ute, eller ..?

"Nej, alla säger sjukstugan eller sjukan och på vägskylten står det också SJUKSTUGA", förklarar hon. 

Det är för att där finns sängplatser, även om det för tillfället tydligen är ont om sjuksköterskor och kanske är sängplatserna då indragna? 
Rent officiellt är begreppet Malå Sjukstuga - Hälsocentral, men det är alltså på papperet det.

I min barndom på 50,- och 60-talet fanns såväl BB, som kronikeravdelning, mottagning, röntgen och smärre operationer - typ gallstensdito förekom (pappa blev opererad för detta  just hemmavid), särskilt när där arbetade en skicklig kirurg och om  honom vittnade mamma ofta. (Mamma sövde då, med eter). Och precis nu föll namnet bort. Hette han Nilsson i efternamn? 

Här en ingress från DN 2011. 

Malå.
Sjukstugan i västerbottniska Malå är inte som en vanlig vårdcentral. Snarare ett litet sjukhus. Det kan behövas. – Folk här dröjer längre med att söka vård. Jag hade en pati­ent med als i slutstadiet, han kom när han inte kunde bära ved längre, säger Anna Jansson, läkare från Stockholm.

5 kommentarer:

bettan sa...

Tack för du berättar. Hur intressant som helst att få veta hur det ser ut i andra delar av vårt land.
Skulle vid tillfälle var intressant att få veta vad Maria tycker är de de största likheterna/skillnaderna men att jobba i Malå/Lycksele jämfört med sin fd arbetsplats i Stockholm. Tänker brett, arbetsmiljön generellt, men även tillgång och efterfrågan på sjukvård, livstilssjukdomar, kontinuitet osv.

Monet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Monet: Ja, inte tror jag ju att alla är totalt obildade hemma för att dom (de) kallar sjukstugan för "sjukan!" Och nej, enligt såväl Maria som Kerstin är detta det allmänna uttrycket. Man "åker upp till sjukan". / Elisabet

Gunnel sa...

Min bror brukar besöka sjukstugan I Malå då och då. Har aldrig tänkt att det skulle heta något annat. Hur som helst så är det inte många vårdinrättningar som har en så vacker utsikt.

Elisabet. sa...

Gunnel: jag minns när balkongen byggdes och kronikerna rullades ut och där satt bl a en kvinnlig patient och rökte pipa och tittade ut över vattnet! / Elisabet