söndag 19 maj 2024

"Kan det verkligen stämma ...?


Vilken söndag! Sover ovanligt länge och lyssnar till Fågelsångsnatten från alla möjliga delar av vårt land - på sr.play - förstås. 

Pv ägnar sig åt den till synes outtömliga källan av makadam (idag 16 lass), allt medan jag hänger  upp ett ljusgrönt lakan framför lådan med all sallad, för att skydda dem från solen. Se där, det blev mycket bättre! 

Så blir det en sväng till hamnen där pv ska hämta diverse verktyg och dom där träbockarna som masten vilade på. 

Under tiden tar jag mig ett dopp och det är inte långt ifrån att jag svimmar rakt av .., igår femton grader i havet, idag TJUGO, ja, närapå tjugoen!! Till största delen säkerligen breroende på att det nu är pålandsvind. Låg i säkert i tjugo minuter .., ville nästan gråta av glädje! 

Ett sällskap tonårsflickor badar samtidigt .., ("va, kan det verkligen stämma att det är så varmt i vattnet!?" säger en av dem) och där kommer kvinnan som alltid var så rar som kund i affären, hon är i mitten av de åttio och har nu simmat en bra bit ute i hamninloppet. Kvinnan, som bryter på tyska, berättar att livet för tillfälligt känns mer än lovligt tungt, då hennes dotter i 60-årsåldern drabbats av cancer. Själv är hon änka och har tidigare förlorat en dotter som bara blev trettiotvå år. Nej, livet är sannerligen inte en enda raksträcka och för somliga mer krångligt än för andra.  

Så kommer ett nederländskt par och ler så glatt .., dom är från Eindhoven men är nu på husbilssemester i Sverige (har ställplats i hamnen) och i morgon ger dom sig av mot "den där stora sjön" (kanske Vänern?) och därefter blir det Norge. Det bästa med vårt land? Jo, att det inte är så trångt .., inte så vansinnigt många människor! Kvinnan - som är uppvuxen i Amsterdam och påminner så mycket om min före detta arbetskamrat Carina - frågar var jag egentligen kommer ifrån, jag är ju så brun i skinnet? Svarar att det är vanlig solbränna, kanske detta att vi är ute mest hela dagarna? 

Sen hemåt. På familjechatten kan vi läsa att sonen nu återvänt från USA och har haft en toppenvecka. Ska bli roligt att höra vad som hänt (det var å arbetets vägnar). Oj, så glada småttingarna ska bli att få hem sin pappa!

 Och nu eftermiddag. Pratar med den äldsta som är på väg hem från jobbet i Lycksele. Hon vittnar om om hur outsägligt vackert det var i morse vid 5-tiden, då, när hon körde längs Vindelälven. Nytt dagspass i morgon - även det i Lsle - därefter enbart natt resten  av veckan. 

I ugnen en mjuk citronkaka och i kylskåpet jordgubbar. Hela tiden medan jag vispar smeten, sitter Sigge på köksbordet och håller koll. Från Youtube hörs John Rutters "Look att the world" Sannerligen en dag att minnas.

2 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Samma här en oväntat trevlig söndag. :)

Sonen ringd före middagstid och frågade om vi ville ta en glass med dem senare på dagen. Precis intill oss (och bussterminalen) så finns ett litet snabbmatsställe och där finns också mjukglass - så det åt vi allihopa.
Efter det bort till sjön så att sonsonen fick kasta sten.
Vår son kom sedan m förslaget att vi skulle äta söndagstacos tillsammans, och vi tackade ja.
Hemma hos oss, men sonen fixade det mesta (inkl åkte och handlade).
Mysigt att äta tillsammans.

Finaste: när sonsonen efter att ha kramat oss hej då och gått bort till hissen, vänder om och tycker att farmor ska ha en puss också.
Hjärtat smälter. 💓

Sannerligen en mycket fin dag.

Anonym sa...

Förstår precis! Så lite som kan betyda så mycket! (En puss betyder jättemycket!) Och äta tillsammans.., finns det nåt trevligare? /Elisabet