torsdag 23 maj 2024

Torsdag i slutet av maj ...

Och nästan dagligen kommer bilder hemifrån och jag säger till pv att .. "men i höst kanske ?"

(Foto: Den äldsta.)

Detta var alltså utsikten hemifrån. Och som synes är sjön nu helt isfri.

Tittar på Morgonstudion där nästan alla - just idag i alla fall - tycks trötta och lite halvt loja.

Igårkväll däremot .., Politikbyrån med Karolina Skoglund som programledare. Där handlade det om det stundande EU-valet och denna Karolina tycks sprudla av energi! 

Intressant att lyssna till Aftonbladets Ylva Nilsson som berättade om vad som var väsentligt för att få makt och kunna göra skillnad i EU. 

På första plats kom, inte helt otippat och tämligen logiskt: sakkunskap, och denna Ylva tog Marit Paulsen som exempel. 

Marit, som inte var någon hejare på engelska och inte det minsta ..., ja, mer som en bondmora (min åsikt och det är menat i positiv bemärkelse), men som - enligt Ylva Nilsson - verkligen visste vad hon pratade om. 

Vi tittar nästan alltid på dom här byråpgrogrammen .., Politikbyrån, Utrikesbyrån och Ekonomibyrån, jo, jag tycker att dom är intressanta. Bra format också.


Ännu en bild hemifrån, alldeles nedanför det som en gång var mitt barndomshem. 

Vid pilen syns "boden" och där hade pappa inrett ett rum (fönstret t.h) till stövarna. Där fanns en rejäl bädd med galonförsedd madrass,  öppningsbart fönster (med myggnät sommartid), en slags "tunnel" att ta sig ut/in i själva hundgården, ja, för att inte släppa in kylan vintertid. 

Och ute, en kvadratisk bänk av trä där åtminstone en eller två hundar kunde sitta och hålla span på förbipasserande, eller sträääcka ut sig och vila.

Och hur ofta hände det inte att jag - vintertid - kröp ihop på madrassen hos Buster eller Sessan inne i deras "rum"? Vilken trygghet!

EU-valet, ja.  Har någon som läser här förtidsröstat? Har någon bytt parti? Någon som känner sig osäker ..? Eller ni vet precis ..?

Strålande solsken även idag och det utlovas temperaturer på upp emot +30 grader!  Undrar hur mina dahlior mår, de som fick göra oss sällskap hem från Lantmännen i Getinge. Tänk, att vid sjuttio års ålder, är detta första gången som jag har dahlior i en rabatt!! Och så vackra!

(Bettan: Svar från Maria kommer! Hon gör i dag sin första inskolning inom hemtjänsten i Malå, där hon ska kunna hoppa in när det behövs och hon har möjlighet.)

12 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Här har du en som röstade igår, på första dagen.

Vet inte riktigt varför men jag tycker att det är lättare att rösta i EU-valet. Där röstar jag på ett parti som jag inte röstar på i Riksdagsvalet (fast som är inom samma block).

Tänkte först inte röstat alls - men spontan som jag är så blev det så i alla fall, igår.

Anonym sa...

Walkaboutsweden: Ungefär så känner jag det också. Men för första gången någonsin kommer jag att rösta på ett parti som jag aldrig röstat på tidigare. / Elisabet

Tony sa...

Tror inte det blir någon EU-röst för mig. Fina bilder, hoppas du kommer upp i höst.

bettan sa...

Jag läser på och jämför. Kan ev bli så att jag inte kommer rösta på samma parti i EU-valet, som jag gjort i alla år i riksdagsvalet.
Flera kandidater som jag får 69-70 % matchning med.
Jag tycker det är viktigt att rösta.
Mina favoritprogram är desamma som du nämner, Utrikesbyrån, Politikbyrån.
Intressant att lyssna på journalisten Ylva Nilssons infallsvinklar. Ja många andra bra gäster under säsongen.

Hälsa Maria att hon inte vare sig ska känna sig tvungen eller stressad av mina frågor.
Umgås ibland med en person som är född och uppvuxen i Ramsele. Flyttade till Stockholm i sena tonår och sen vidare till Lund. Det är så intressant att jämföra stort som smått och just vad gäller sjukvårdsfrågor, skola, mm.

Anonym sa...

Tony: Tack! Ja, jag hoppas verkligen på en resa norrut! ❤️ / Elisabet

Cecilia i Houston sa...

Jag röstade igår på svenska konsulatet.

Jag vet att det finns de som tycker att utlandssvenskar inte ska rösta, men jag håller inte med. Jag vill inte rösta (och får inte) på kommun och landstingsnivå (diskvalificerade mig själv till kyrkvalet genom att gå ur svenska kyrkan som 15-åring). Jag tycker att den demokratiska rätten ska försvaras och om man har rätt att rösta ska man göra sitt bästa och göra så. Som boende i USA är det ganska klart att vi har en presidentkandidat som kommer göra sitt bästa för att underminera demokratin om han blir vald...

Jag vill också rösta i EU valet för att jag kommer att flytta tillbaka till EU om ett par år (definitivt som pensionär) och vill vara med och bestämma hur EU styrs. Jag röstar vänster och i det här valet tycker jag att MP passar mig bäst.

Elisabet. sa...

Bettan: Det har varit så fullt upp för henne nu, så idag missade hon att hon i mars antecknat sig för ett pass i Lycksele, så nu efter hemtjänsten, satte hon sig och körde de nio milen igen ,-).
I morgon ska hon köra sin bästa kompis Lotta till Umeå - 22 mil - för en undersökning på lasarettet. Då ska jag ställa dina frågor till henne.
Tack som berättade om valet!

Elisabet. sa...

Cecilia i Houston: Tack som så öppet delade med dig!
Vet att jag en gång tyckte att det var underligt att min syster som bott i Australien i snart fyrtio år, att hon ändå skulle rösta här i Sverige, hon tänker sig ju absolut inte att återvända.
Jag har aldrig känt mig så splittrad som vid det här valet. Gjorde valkompassen tidigare idag och låg rätt jämnt hos många, allra mest gemensamt hade jag med Centerpartiet (vilket jag röstat på flera gånger). Sist i ledet kom SD.

Bert Bodin sa...

Jodå - röstat har jag gjort.

Gillar också de där 'byråprogrammen'. Men har lite svårt för gårdagens programledare. Vet inte varför, men det är nå't.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Jag saknar alltid den ordinarie programledaren, men tycker ändå att hon - den nya - är bra.

annannan sa...

Cecilia - i kyrkovalet hade du ändå inte fått rösta för det får man inte som utlandssvensk, oavsett medlemskap. Upptäckte jag när jag undersökte frågan. Och blev lite sur, faktiskt, av ren princip, även om jag nog inte har röstat i något kyrkoval någonsin. I den landsbygdsförsamling jag kommer från fanns det ändå bara en lista.

Vem som har rätt att rösta var är ju ett politiskt och förhoppningsvis genomtänkt beslut, och är man medborgare så har man den rätten och det behöver folk inte komma och tycka att man ska avstå från att utnyttja. Tycker jag. Som EU-medborgare i ett annat EU-land får jag rösta i kommunalval och EU-parlamentsval där jag bor, och riksdagsval i Sverige. Så det gör jag. Utom förra riksdagsvalet för då upptäckte jag att man självmant måste säga att man vill stå kvar på listan, och jag hade fallit bort. Det är det enda riksdagsval jag har missat. Nu är jag tillbaka på listan igen.

annannan sa...

PS Tyvärr har svenska konsulatet flyttat från den vackra gamla byggnaden vid floden till någonstans i utkanten. Så det blir inte lika trevligt att gå och rösta som det tidigare varit. Men man ska förstås inte klaga när man har konsulat i staden där man bor.

När jag röstar lokalt gör jag det i en av skolorna i närheten. Det skiftar lite vilken. Sist vi röstade i kommunalvalet var det i skolan som ligger mitt emot vårt hus. Kanske 100 m att gå!