onsdag 17 december 2008

Bortaplan ...


Tidningen Ud og Se, som jag älskar.
Detta är omslagsbilden.

Om man en ledig dag ställer väckaren på halv sju och en och en halv timme senare sätter sig på Pågatåget till Malmö för vidare befordran till Helsingborg, då känns det kanske inte så värst mycket som en ledig dag, men det är ändå vad det är.

Utanför tågfönstret är världens alldeles grå.

Och väl framme på Knutpunkten har jag en hel timme tillgodo innan det är dags att slå sig ned i tandläkarstolen, så jag spankulerar omkring i det Helsingborg som en gång var lite mitt och jag tittar in i butiken UNO som säljer danska linnekläder och expediten visar sig vara norska, så det är nordiskt värre .., men allt jag tycker ser härligt ut i färgen är snedskuret eller längre baktill än där framme och jag säger att det är då underligt att det inte ska gå göra helt vanliga, ordinära kläder för vanliga människor som inte nödvändigtvis vill ha ett snöre som drar åt ärmen 1 dm från axeln och det håller den norska damen med om.

"Men i februari kommer nya modeller ..., då kanske ...?" säger hon och ler så där lite hoppfullt.

Alldeles helt förvissad är jag att en butik som säljer linnekläder vars modell inte nödvändigtvis ändras från den ena säsongen till den andra .., skulle överleva, ja, i alla fall om där fanns ett bassortiment som man visste att "det här hittar jag här .., självklart i olika färger, men svart och linnefärgat skulle alltid finnas ...".

Det är vad jag tror.


Hänt-i-veckan-varianten till höger.
Det är den svenska passagerartidningen.

Tandläkaren som jag går till, hon håller till vid ett litet torg som jag aldrig lär mig namnet på, det är nära Åhléns i alla fall .., och där finns exklusiva klädaffärer där manliga expediter går omkring med ett måttband runt halsen och det ser ut lite som i London eller nåt sånt .., och där ute på torget är allt annorlunda .,. där sitter nu luggslitna människor som vinglar omkring lite och när jag från tandläkarrummet säger till sköterskan att ... ojoj .., vilket öde att ha det på det viset .., så berättar hon att så har det blivit sedan Systembolaget öppnade där alldeles i närheten.

Det tar nästan en evighet att fixa fyllningen som har havererat och utan att jag ber om det får jag två små stick med Xylocain-sprutan och jag gapar och gapar och lyssnar lite förstrött till lokalradion och pratet om gårdagens jordskalv och tandläkaren säger att hon ska "bränna bort lite tandkött" och det låter ju inte så där värst härligt men man överlever förstås, men sedan blir det borttagning av tandsten och då ligger jag så där som Svävande Damen hos Joe Labero och det låter så otäckt, precis som när man drar med kritan på svarta-tavlan och jag ryser i hela kroppen och säger att "aldrig mera!, detta, ja, jag lovar, är en värre fysisk upplevelse än gårdagens jordskalv!"

När allt är överstökat går jag till en liten restaurang som heter Tapas.

Där, på två avlånga bord, serveras en buffé med massor med smått och gott och det är överjordiskt smarrigt och kostar bara 80:-.

Och så vänder jag hemåt.

På kupébordet ligger två tågtidningar; en dansk och en svensk.

Den danska heter Ud og Se och är så läcker .., medan den svenska tågvarianten mest påminner om Hänt i Veckan.

Det är bilderna och själva layouten jag tycker så mycket om i det danska "passagermagasinet".
Titta här bara!



Men allra, allra bäst tycker jag om en tidning som jag har inhandlat på Pressbyrån och när jag bläddrar i den, då upptäcker jag en liten madame med blå ögon som ler så varmt mot kameran och tänk .., jag säger bara tänk .,. den lilla madamen som inte är så liten längre, det är min dotter och jag ser inte bara dottern, jag ser även Emma, så lika är dom!

Och sen är jag nästan hemma.

Ja, just så var den resan.

9 kommentarer:

Alexandra sa...

Vilken fin bild på Anna! Vilken tidning och vilket sammanhang är detta? Nyfiken har jag alltid varit. Lite förmycket för mitt eget bästa ibland... :o)

Christina sa...

Jag är också medlem av nyfikenhetsklubben :-)

Anonym sa...

nu funderar jag ju över vilket torg du menar, för nära åhlens på kulllagatan har det ju funnits ett system i alla tider, och vid åhlens på söder med, men det är kanske så att de la ner det på söder och då har alla fått flytta från ga kyrkan till ditt torg...så kan det ju vara :D men heter inte torget kopparmölleplatsen?

Evas blogg sa...

Men se där! I vilket sammanhang var Anna med i tidningen?

Anonym sa...

Tänk att PRECIS så tänker jag varenda gång jag sitter på tåget. Om tidningarna alltså. Och så säger jag till mig själv att det är jag som är akademikersnobb och att det är därför jag tycker så. Om jag har rätt är du alltså också akademikersnobb.

Nu går jag ett varv till och tänker att jag nog är akademikersnobb för att jag tänker att det är för att jag är akademikersnobb som jag inte gillar den svenska tågblaskan.

Jisses vad krångligt det blev. Elisabet kan du trassla ut mig? Säg att du förstår vad jag menar!!

Elisabet. sa...

eva: fråga mig inte .., det var nog en bild från en stallfest? Jag blev så rörd när jag såg likheten med Emma.

annannan:ja, T Ä N K - halleluuuja ! - om jag äntligen en enda gång i lifvet får räkna mig till er akademiker .,. ja, som en jämlike!

Så jag tycker nog att vi säger att det verkligen HAR med det att göra, det gör vi .,-)

Jag lider ju (ja, inte alltid, men ibland ..) av ett sådant bildningskomplex.

Elisabet. sa...

annannan: på riktigt är det ju så här, att Ud og Se har KARAKTÄR .., den är i mina ögon VACKER och har intressanta reportage, ofta om människor som får berätta om sina liv.

Jag tycker om hela alltet och skulle älska att arbeta på en sådan tidning, ja, jag skulle vara så STOLT.

Sven Teglund sa...

Det var fint att följa med på din resa, även om det fanns obehagligheter som ett tandläkarbesök där, men jag tänker på av vad mycket det händer under en resa, inombords. Tankar, värderingar och så ständigt alla dessa val. Du får mig att längta efter att åka tåg när det är grått utanför fönstret och man har många timmar kvar tills man är framme.

Elisabet. sa...

Alex och Eva har fått mail.

Sven: att sitta ett par timmar på tåg, är verkligen att resa såväl inom, - som utombords.

Jag kan vara dödligt less på dessa ideliga tågresor, men i stort sett tycker jag att det är intressant.

Vilsamt.

Speciellt i sånt här väder.