måndag 15 december 2008

Cannes nästa ...!



Det är när jag står i kassan och tänker på julen och allt vad som komma skall, som två unga gossar i artonårsåldern närmar sig kassan.

Så stannar dom till och hummar lite .., och så tar den ene unge mannen sats.

"Jo, det är så här .., vi kommer från gymnasiet här intill och studerar media och nu .., ja, det är så att vi ska göra en dokumentärfilm som handlar om mänskliga rättigheter och kvinnors villkor och sånt och nu undrar vi om du möjligen kan tänka dig att vara med i den filmen och liksom berätta och säga vad du tycker? Det kan hända att filmen ska vara med på Göteborgs Filmfestival i vinter ...".

Det är vad han säger.

Och bloggmadamen, som blir över sig av lycka när Sifo ringer och frågar om jag vill delta i en undersökning som femton minuter, tackar naturligtvis ja.

"Jovisst, inga problem .., men det måste bli filminspelning på någon onsdag för det är då jag är ledig!" säger jag.

De unga männen tar mitt telefonnummer och säger att dom ska höra av sig, förmodligen efter jul, och så tackar dom för sig så alldeles omåttligt vänligt och så snart jag passerar chefens kontor skyndar jag mig att berätta även för honom .., ja, faktiskt funderar jag över att redan nu begära löneförhöjning, för tänk, om bloggmadamen visar oanade talanger inom Vita Dukens Område .., ja, kanske hon rentav blir inbjuden till Gomorronsoffan eller Filmkrönikan?!

Chefen verkar dock måttligt imponerad och övriga arbetskamrater tycks i det närmaste helt ointresserade, ja, ja, det är väl avundsjukan förstås som tar sig sådana uttryck!

När jag kommer hem, berättar jag lyriskt om detta för pensionatsvärden.

"Du vet ..., dom vill att jag ska lägga ut texten om vad jag tycker och tänker om mänskliga rättigheter och kvinnans ställning i samhället och sånt ...", förklarar jag för honom.

"Men då måste du väl börja att läsa på lite ...?" säger han genast.

Helt ärligt låter han närapå skräckslagen.

"Läsa på? Näädå, jag ska bara säga vad jag tycker!" svarar jag och då suckar pensionatsvärden och säger att "det är just det jag befarar ..., ååå, jag får nästan ångest .., man vet aldrig med dig vilka stolpskott som kan komma ut ur din mun .., du har ju såna fördomar om allt möjligt ..!"

Jag tröstar honom med att det finns dom som har varit värre.

Min mamma, till exempel.

Mamma, som var den mest radikala och fritänkande människa jag nästan har känt .., mamma som tyckte att alla borde ha samma lön, läkare som städerskor .., och som i mångt och mycket hade rent kommunistiska värderingar, för att i nästa andetag prata som den mest illblåa högermänniska.

Fråga mig och min syster .., vi nästan svimmade när mamma en gång intervjuades av Malou von Sivers som frågade henne vad hon ansåg om situationen i Chile, ja, nu när tyrannen Pinochet hade kommit till makten.

Då tittade mamma, som då hade tillbringat nära tjugo år i Sydamerika, på madame Sivers med öppen blick och sa, helt oförfärat: "ja, du förstår, det har blivit mycket bättre i Chile nu .., ordning och reda!"

Själv bytte jag omgående kanal och var överlycklig över att jag då hette Eikedahl och inte, som mamma, Nilsson .., i efternamn.

Det är förstås nåt sånt som den politiskt korrekte pensionatsvärden nu ska oroa sig för .. , ja, att hans lärarkollegor och akademiska vänner ska inse vilken eländig madame han har fallit för!

Jo, jo.

Så kan det gå.

Själv är jag dock inte det minsta orolig, utan tänker mest på min kommande karriär som filmstjärna.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Du måste ju börja planera vilken garderob du ska ta med till Cannes!
Spela roll, vilka tankar och åsikter du ev. framför - det är ju en ny KARRIÄR det kan handla om!
Tjoho!
Behöver du assistent?
Nä...trodde väl det..

Elisabet. sa...

Marskatten: ny garderob? Nä, jag har ju min sticketröja, även om den håller på att vara rejält sliten.
Men gärna en assistent som kommer med god mat och sånt, jatack!

Anonym sa...

*tokfnissar*.... Du är verkligen inte KLOK, Elisabet! :)

Annela sa...

Det låter jätteroligt. Du kommer att klara det galant.
ICA - släng dig i väggen!!

Christina sa...

Grattis till den blivande filmkarriären! Du måste lägga ut en filmlänk sedan!

Och jag log när jag läste om din mamma och hennes uttalande om Pinochet.
När Håkan och jag satt på Arlanda och väntade på att hittehunden Gaia skulle anlända från Spanien, så satt det en farbror (lika gammal som jag he he) som också väntade på en hund från samma ställe.
-Ja, det är skit med Spanien idag, annat var det när Franco levde, då var det ordning och reda, sa farbrodern och fingrade på det nyinköpta hundkopplet.

I mitt stilla sinne undrade jag hur den hunden skulle få det hos honom, men när jag läser om din mamma så får jag hopp och önskar att han i övrigt påminner om din mamma.

Lena sa...

Du är bara för underbar :)

Mian sa...

Gött!
Grabbarna har en suverän fingertoppskänsla och har "castat" precis rätt person.
Du kommer att göra succé, det är jag absolut säker på.
Jag väntar med spänning.

Anonym sa...

Själv sliter jag mitt hår, hur ska detta sluta....
PV

Elisabet. sa...

Till er alla: bara så ni vet .. jag har lovat pensionatsvärden en fri ångervecka som varar i någon månad .., så kan han byta ut mig mot nån madame som inte alls säger vad hon tycker och är helt och hållet Politiskt Korrekt ..-))

Är man generös så är man!

Jom Manilat sa...

Du kommer att klara detta galant, och du får inte förbereda dig genom att läsa på! I så fall kommer du att säga det som någon annan har tänkt eller sagt.

Elisabet. sa...

Jom: jag visste det .., att dig kan man lita på!

Det är just därför jag inte tänker läsa på ..-)

(Det är sant.)

Hjortron sa...

MEN, vad roligt!Jag blir lite orolig, hur ska du hinna blogga ... - fast det är väl en hel del väntetid då man filmar så ...
---
- och så måste du träna på att kliva ur bilen vid premiären ...så där tjusigt inför kamerorna ... (kamerorna? heter det så?)
---
Lycka till! Gott om Hjälp-assistenter har du!

Anonym sa...

Vær deg sjøl du Elisabet.
Ekte ,ærlig og naturlig.

Til han som river seg i håret,litt sjalu kanskje ???

-B-

Elisabet. sa...

till er alla: men nu förstår ni, att jag ska väl bara svara på några frågor om vad jag tycker och tänker .., det är nog inget mera och nej,inte ett dugg sotis är han pv, han är nog mera lite orolig för min egen skull (och för hans ...), för han vet verkligen att jag kan prata först och tänka sedan .., vissa människor har ett filter från hjärnan till munnen, det har inte jag.

Tror jag ..-)

Men tack för alla uppmuntrande ord, hör ni!

Evas blogg sa...

Nu kom jag in sent här men sällar mig till skaran med positiva tillrop. Det kommer att gå finfint! Du kommer att ta filmbranschen med storm. Och sen är det bara att blåsa iväg till Cannes, Hollywood....och då behöver du en väskbärare :-)

Anita sa...

Hi, hi...:) Lycka till Elisabet! Du kommer att lyckas alldeles, alldeles galant!

Anonym sa...

Kul att någon mer än jag har en sån välvillig inställning till undersökningar, till exempel. Jag nekar aldrig någon att utföra en marknadsundersökning. Och hade gärna synts på film (en liten glimt i alla fall). Och precis när jag skriver det här dyker det upp ett minne: tidigt 80-tal, "Zorro" - ett ungdomsprogram på TV, filminspelning i Umeå, där någon intervjuas av programledaren. Ser då till att g-l-i-d-a förbi kameran i den taxi jag kör, så att jag kommer med. Och visst kom jag med - i hela en sekund!! Igenkänd av endast mig själv ;)

S o F sa...

Återigen, tänker jag nu på det här med att vara modig eller rädd, för så olika saker här i livet.

Att stå framför en filmkamera skulle jag aaaldrig våga göra, och andra (t.ex Elisabet) är hur modiga som helst och tycker väl att det är "lätt som en plätt".
Så härligt!

Jag kanske ska be att få en autograf redan nu, innan du är JÄTTEkänd och det blir för mycket ståhej. ;) :)

Ha det gott!