måndag 1 december 2008

Musik som har satt spår ...
 • Det här är för mig mamma ..., och när man kommer till refrängen blundar hon och sjunger.
 • Kräftskiva på landet hos exets poliskollegor. Alla utom en kan sången utantill ., någon spelar gitarr och Bosse från Kiruna sjunger högst av alla. Det här är också midsommarfton i Halland .., en pensionatsvärd och hans bror spelar gitarr och vi är väl femton personer kanske som sjunger höööögt och jag är glad och lycklig.
 • Och nu är jag lillpiga och åker PV med pappa och då sjunger han den här sången. Senare ska han få ett barnbarn med det namnet och när vi har åkt tåg från Stockholm till Västerbotten och han som är morfar håller i det där barnbarnet som bara är någon månad, då sjunger han för henne ... just det.
 • Jag är kanske fjorton, femton år och grannpojken som också är min klasskompis, Bosse, har stereogrammofon, men värre än så, han har också fått HÖRLURAR .., och nu är vi där kompisarna och får ta på oss hörlurarna och lyssna och alla utan undantag SKRIK-PRATAR när vi ska säga "men så läckert!" Det här lyssnar vi på.
 • Midsommarafton. Dans på lövad loge och pappa, som är äldre än alla andras pappor och som är stordansör, stegar fram och bjuder upp sin yngsta dotter som är jag. När vi har dansat klart säger han .., "men du dansar ju bra Elisabet!" och jag vill pussa honom på kinden och krama och säga hur mycket jag älskar honom, men det gör jag inte.
  Jag säger nog ingenting.
 • Bilresa till Skellefteå i slutet av 70-talet kanske? Från bandspelaren (obs. inte cd-spelaren) hörs detta.
 • Dungers Café (bagare är den här mannen som ska bli farfar till en långt senare känd sångare ...) och vi sitter på galonklädda och nitade stolar och där finns en telefonhytt där man kan ringa och i hörnan står en jukebox .., jag lägger i en slant och plötsligt hörs detta.
 • Sextital. På Storgatan finns Bergströms Radio & Tv. Där kan man i speciella hörlurar (som påminner om en telefonlur med spiralsladd) lyssna på nya skivor som har kommit. Det doftar på ett speciellt sätt där inne och bakom disken står Britta och hon tar fram den här skivan och jag lyssnar och så köper jag den. Jag spelar den om och om igen och tycker att detta är musik som inte går av för hackor.
 • Personalfest på B&W Kungsängen i mitten av 70-talet. Som underhållare har vi en man som bor i närheten. Mannen spelar som en gud och jag erfar en närapå frälsningsupplevelse, så bra är han.
 • Fredagsstädning .., också i Kungsängen. Från grammofonen dånar detta och jag tar skuttsteg med dammsugaren!
 • Sent sextiotal. Jag bor i hyresrum i Lycksele .., har en liten resegrammofon .., fönstret mot Hantverkargatan står öppet och detta är min husgud.
 • Nittotal. Vi har flyttat till Skåne och har firat jul hos min syster i Lund. I baksätet trängs två döttrar och en liten son som ligger utsträckt hos syrrorna och i handskfacket hittar jag ett kasettband som sätts i spelaren och volymen sätts på max .., vi sjunger hööööögt, pappan, ungarna och jag själv. Det är en av de sista jularna vi ska fira alla tillsammans.
 • Ett långt äktenskap på upphällningen. Vi reser till Frankrike och jag sitter med hörlurar intill chauffören och lyssnar till sånt här ...
 • På hemvägen gör vi ett stopp i Paris. På instrumentbrädan ligger en torkad ros som jag har fått av en åldrige husuthyraren i Bretagne, han som tog mig i hand och sa ..."madame, yourrre eyes arrre bluuue like dö sky .., but your hearrrrt is verrrry hot". Och så Paris. På en bänk nedanför Eiffeltornet sitter ett förälskat par från Danmark och kysser varandra i säkert femton minuter. Och jag lyssnar vidare.
 • Tågresa Malmö - Stockholm hösten 2003. Cd-spelare och hög musik i mina öron. Sms-pling. I hörlurarna hörs detta. Jag spelar samma låt nästan hela vägen.
 • Ledmotivet i en av mina favoritfilmer ..... jag har nog sett den tio gånger.
 • På väg till jobbet i Kungsängen en lördagmorgon .., Ring-så-spelar-vi .., när jag ska svänga av till parkeringen hör jag den här låten, spelad av fenomenale Chris Barber, men den här mannen går inte av för hackor heller och glädjen är det inget fel på ...
 • Och slutligen .., 60-tal igen. Jag befinner mig i köket ., ja, jag sitter på golvet och kelar med vår hamiltonstövare Buster då detta hörs från radion. Och jag reser mig upp ., skruvar upp volymen som ändå inte blir särskilt hög .., och jag står vid matbordet .., det är bara Buster och jag hemma och jag får gåshud i nacken och förstår plötsligt vad musik kan göra med människor.

Har intresseföreningen noterat ...?

Bra.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ett tips så här första december: på dn.se kan man lyssna till Torgny Lindgren, han läser en dikt om dagen under hela december.

Kram från Storskogen

Anita sa...

Jag säger bara det, Elisabet..

Det finns i n g e n som skriver så braaaa som du!

Allt gott!
Smulan

Evas blogg sa...

Vilken härlig morgonläsning! Tack!!

Jom Manilat sa...

En fantastisk idé. Jag blev jättepeppad och har satt igång med egna musikminnen.
Musik är ju så intimt förknippad med ungdomsåren så många kommer ju inte vidare från Beatles eller Madonna eller vilken musik det nu var som gällde då.

Jag har dock litet problem med den sista länken, den som du får gåshud av.

Christina sa...

Jag har suttit här och njutit och även förvånats över vilka ovanliga bitar ni sjunger på era kräftskivor ;-)

Sista låten är fellänkad - man hamnar på en station där det inte tas en ton.

reneesfotoblogg sa...

En underbar idé. Att följa med på din musikaliska resa var både med ett igenkännandet leende och ibland med ett hjärtesnörp.
Uoy-Tube är en guldgruva för nostalgitrippar.
mvh R

Hedgren sa...

Tack för att jag fick dela dina musikminnen!

Elisabet. sa...

ellis: TACK!!! Och VARM kram tillbaka från havet och ostkupehimmelvärlden!

Till er andra: så ROLIGT att ni tyckte om det här ..-))