torsdag 22 oktober 2009

Insikt nr 161 ...

Den sista timmen i frihet, innan arbetet ska ta sin början, tittar jag på DR 1, ett program typ Uppdrag Granskning som handlar om det svenska utrikesdepartementet och dess förfarande vid anställning av personal.

Ja, programmet är nog producerat i Sverige.

Och jag säger bara en sak. tack gode Gud att jag tog blodtryckssänkande medicin i morse!

Så här beskrivs programmet:

"Sverige har aldrig før uddannet så mange akademikere som i de seneste år, og mange af disse støder på forhindringer som nepotisme, skjulte krav og usynlige mure, når kampen om de mest attraktive job sætter ind efter endt uddannelse.

Det gælder om at have de rette venner og gerne fremgangsrige slægtninge, hvis man vil have et drømmejob.

Nordvision fra Sverige."


Uppdatering:
jodå, det visar sig vara ett tre år gammalt program från Dokument Inifrån, som nu visades i danska 1:an.


Här finns mer att läsa.

2 kommentarer:

Love, literature and gardening sa...

Jag sökte jobb som sekreterare på UD typ 1980. Det var lite småtuffa krav på den tiden också. Man skulle ha kjol och nylonstrumpor på jobbet och så fick man inte vara gift eller förlovad.

Jag har för mig att jag seglade utdärifrån med nästan i vädret, tog tåget hem till Skåne igen och tänkte "vilket skitställe"...

Det har inte ändrat sig mycket med andra ord.

Elisabet. sa...

Love, literature ...: en äldre, kanske rentav pensionerd, diplomat .., född och uppvuxen i ett fattigt hem i Norrbotten, hade trots allt tagit sig in i denna maktens boning.

Han hade gjort det, tack vare en fond .., ett testamente som en rik dam hade givit UD, för just sådana ändamål. Pengar till studier och uppehälle osv.

Numera gäller inte detta.
Pengarna som vuxit till flera miljoner, går INTE till det som damen hade tänkt sig .. nej, nu går det till utbildning och annat inom UD .., ja, till diplomatfruar som får lära sig sjunga opera eller måla eller sånt.

Ja, programmet var sååå intressant!