torsdag 22 oktober 2009

Allt är relativt ...


Och titta, så nära landet Halland jag kommer att vara!


"Jaså, du ska opereras i Hässleholm,
ja, det är ju för djääävligt att folk ska måsta åka land och rike runt för en operation!" säger kvinnan indignerat.

Riktigt upprörd är hon.

Med tåg och buss tar det två timmar och en kvart från Ystad till Hässleholm.

Med bil hade det kanske tagit en dryg timme?

Inte det minsta hemskt tycker jag att det är.

"Det är väl inte farligt .., hemma i Västerbotten var det tjugotvå mil enkel väg till lasarettet i Umeå och nio mil till Lycksele och tretton till Skellefteå .., (där, på BB födde jag den äldsta och den yngste .., man väntar inte tills det är fem minuter mellan värkarna, om man säger så ...) tänk dig där om någon får en hjärtinfarkt .., då kan man prata om avstånd ...!" säger jag.

Och jag kommer ihåg när mina barns pappa körde bil till Umeå .., ja, dom där tjugotvå milen enkel väg ..., satte sig i väntrummet på ortopedmottagningen, bläddrade i en tidning .., och fick efter en stund beskedet att "tyvärr, doktorn är sjuk .., tack och adjö .., men du får åka hem igen och får en ny tid senare."

Så .., för den som har vuxit upp i norra norrlands inland och fjälltrakter, då är skånska avstånd som små pjuttar bara!

Just så.

15 kommentarer:

Carita sa...

Där har vi igenkänning på hög nivå! Har ledsnat på att ens försöka förklara avstånd. Här kan en del förfasas över att vi ibland åker ända till Malmö utan egentliga planer. Tänk, åka så långt bara så där hipp som happ!

Evas blogg sa...

Avstånd det är man van vid. Här får cancerpatienter åka 40 mil för att få strålbehandling (till Umeå). Kuska på en buss i sex timmar när man redan mår dåligt. Stanna där under veckan och kanske resa hem över helgen, om man orkar. Så får man hålla på under de fem veckorna behandlingen pågår. Men du vad fiffigt, du får ju närmre till PV än till Ystad. Eller?

Bert sa...

Det är väl bra att man får åka dit, där det är bäst att bli behandlad. Här i stan åker man till lilla Kalix för vissa kirurgiska specialiteter. Bara 8 mil bort, men ändå. Vårt eget jättestora sjukhus ligger bara 1,5 mil från Luleå. Inget märkligt med det.

Elisabet. sa...

Carita: på den tiden det begav sig .. när jag var tillsammans med helsingborgaren, tyckte han att det var hur långt som helst att ta bilen till Malmö och gå på bio. Jag trodde inte mina öron! Och att köra bil till Ystad, ja, det var ju som en smärre månfärd .-)

Eva: precis! Och det måste vara hemskt när man mår dåligt!

Bert: det mesta av skånsk ortopedi har tydligen hamnat i Hässleholm som har väldigt gott rykte och det är klart, arbetar man med samma sak så blir man förstås kunnig.
Så det känns bra.
Jag kan tänka mig att småbarnsfamiljer där barnen ska opereras ganska långt hemifrån (vad kan det vara till Hässleholm .., tolv, femton mil ...?), att då känns det nog snopet att inte kunna hälsa på dagligen.
Men inte för vuxna.

Carita sa...

Mindre än så, ca 8 mil till K-stad och sen en 3 mil kanske, så 11 mil ungefär.

anna of sweden sa...

Och för dem som bor i USA är skånska avstånd som små pjuttar. ;)

Anitha sa...

Skåningarna skulle prova att bo här ett år så kanske de inte klagar över avstånd sen ;-)
Har ett inlägg på min blogg om en resa P gjorde till lasarettet.

Bert sa...

Ystad-Hässleholm är dryga nio mil om man följer den här vägen.

Anonym sa...

På tal om avstånd ....
Tänk vad mycket pengar som skulle sparas till vårt fattiga landsting om man tänkte litegrann på las i Umeå. Det verkar som om dom inte har en aning om hur långa avstånden är i vårt län. Vi kanske skulle ge dem en karta och en busstidstabell.
Birgit i Malå

Lisette sa...

Jag håller med Bert.Strunt i avståndet.Du ska nog vara glad att du blir behandlad där dom förmodas kunna bäst. Det kommer att gå fint. Vi är många som tänker på dig.Tänk på så fint det blir efteråt!

Anonym sa...

Vad är nio mil? Nada för en norrlänning i alla fall. Tänk att vi körde från Småland till Skåne för att hälsa på dig när vi ändå var så långt söderut......

Gerd sa...

Namnet kom inte med men du föattar väl ändå vem som skrev.Trevlig helg och hälsa pv!

mellansystern sa...

Jag håller med om att det rör sig om småpjuttar i skåneland. En bekant till mig råkade för några år sedan bryta båda armarna efter en våldsam skotertur i Bojtiken. Han vägrades taxi eller helikopterambulans utan fick då ta postbussen de 40 milen till Umeå.

Efter detta kallas postbussen för norrlandsambulansen.

Elisabet. sa...

Bert: om jag hade bil, ja .-)

Till alla andra: ja, det är stor skillnad¨på avstånd hemma och här. Som ju också är hemma .-)

Flera malmöbor satt i väntrummet .., så jag var långt ifrån ensam som hade en bit att åka. Men restiden blev lång ., totalt 3 och en halv timme.

Ingela sa...

Det hade onekligen varit billigare om vår familj hade bott i Umeå. Periodvis har vi åkt till lasarettet där en gång i veckan. Just nu är vi nere på var 14:e dag Lse.

Ett läkarbesök i Ume på en kvart tar hela dagen. Mycket vab blir det. Tur man får reseersättning. För lasarettsresor til Lse täcker reseersättningen nästan halva bränslekostnaden. Å andra sidan räcker det då med halva dagen ledigt, om man tjatar sig till en tid sent på eftermiddan. Fast då har doktorerna egentligen administrativ tid. Det tycker jag är väldigt opraktiskt. Dom kunde väl skriva på morgonen när någorlunda friska patienter kan jobba hemma i Dorotea eller Malå.

OK, jag gnäller men det skulle gå att underlätta glesbygdsliv på så många sätt.