söndag 27 juni 2010

Ett kvällsfönster ...



... från Stackgrönnanas båtcafé utanför Skellefteå.

Tänk .., där satt vi fjolsomras!

Tack Ellem som skickade bilden!

(Och Ellem skriver att "räkmackorna är lika stora som i fjol").



Och när den här fönsterbilden från Porto visades, hann jag inte med att leta upp texten som annannan hade skrivit till.

Så här stod det:

"Ruckelbilden visar exempel på väldigt karakteristiska Porto-fönster.

Jo, tyvärr är de där naturliga takfönstren längst fram i bilden inte ovanliga i de många fallfärdiga och övergivna hus som finns. Men titta på de präktiga riktiga takfönstren - inte minst det på det tredje huset där man bara precis ser taknocken.

I en sådan kupol kunde man gå upp och se om båten kommit in med leverans, om man var den sjutton- eller artonhundratalsköpman som lät uppföra huset.

Det syns inte här, men floden är så pass nära att de hus som skymtar suddigt i fjärran på sluttningen är på andra sidan. De två närmre husen har ju enklare fönster, vars uppgift helt enkelt är att släppa in ljus i den långa långa huskroppen.

Mitthuset har ju bara fasadfönster på fram- och baksidan, medan långsidorna som är minst fem-sex gånger längre sitter ihop med de två grannhusen."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och där, på Stackgrönnans båtcafé, finns min morfars båt utställd. Otaliga äro de gånger vi ätit caféets underbara räkmackor, S-G och jag. Min mor och far bodde förresten tvärs över älven och en bit upp. Vi var ju också i Skelleftetrakten i fjol, men i år blir det nog ingen resa. Var nere i södra Småland för ett par veckor sedan och funderar nu på att kanske åka till Skagen. Och Grekland i höst.
Hemifrån-Kerstin

Elisabet. sa...

Hemifrån-Kerstin: ja, det var en härlig kväll där vid vattnet och för mig var det första gången jag var där.

Tänk, att jag minns inte om vi åt räkmackor? Det kan vi knappast ha gjort, vi hade ju fått underbart god middag hos Olle och Inger tidigare på kvällen ..?

Ha nu en skön sommar! Hälsa maken! Kram,kram.