tisdag 26 oktober 2010

Barbro minns ....

"Mamma .., jo, men hon var ju så social och kreativ och otroligt generös, ja, hade hon bara, så kunde hon ge bort sina sista slantar till någon gamling.

Ja, omtänksam, det var hon verkligen.

Du kanske kommer ihåg Elisabet hur vårat hus var, det var så otätat och dragigt, så när man gick i säng om vinterkvällarna, då brukade mamma lägga vedträn i ugnen och sen lurade hon in dom i tidningspapper och lade det i sängen, vid fotändan, så blev det varmt och skönt!


Moster Gunvor, Barbros mamma, gjorde tavlor av ull som hon färgade.
Ull och mossa och ..., ja, ser ni lappgubben som sitter böjd vid elden, där nere till vänster?
Den här tavlan satt på väggen i mitt barndomshem, jag förmodar att det var mamma som målat ramen i grönt - hon hade såna perioder - allt blev grönt eller blått.


"Nåt annat som verkligen var mamma .., ja, du vet, vi hade ju getter och killingar och alltid lyckades dom hoppa över hagen, det var omöjligt att hålla dom på plats och då hörde man mamma som ropade att vi skulle ut och fånga in dom!"

(När moster Gunvor dog, skrev en av hennes syskonbarn en helt UNDERBAR nekrolog, som avslutades som så att ... var någonstans, om inte hos moster Gunvor, fick man ta in en liten killing i huset, bada den i badkaret och sen ställa den på köksbordet och föna pälsen med hårtork!)Och Gunvors signatur.
Gunvor Fjellström.
Moster Gunvor var Tvilling.
Morbror Joakim, Barbros pappa och Lothas morfar, var - i mina ögon - en tusenkonstnär.
Av björknäver tillverkade han kaffekoppar (innerglaset har tyvärr kraschat), ölsejdlar, snapsglas .., ja, han var fantastiskt duktig!
Jag undrar hur många malåbor som har såna här koppar i sina skåp?
Var gång mamma åkte till Dikanäs, till morbror Olaf, mormor och moster Gunvor, hade hon i bilen med sig en stooor kartong fylld med näveralster som skulle levereras till olika kunder.


Barbro fortsätter.

"Och pappa, Joakim ...?

Å, han var en sån naturmänniska, tog ofta med oss ut i skogen. En gång (Barbro skrattar gott vid minnet) skulle vi fiska och vi stod där länge och inte ett enda napp blev det. Då sa pappa smajlande att nu ska vi tjyvfiska och så gick vi till en annan sjö och tror du inte .., vi fick fisk direkt och pappa kokade den i en kaffeburk, du vet, såna här som fanns förr .., och så la han en smörklick i ..., ja, det glömmer jag aldrig!"

Inga kommentarer: