fredag 29 oktober 2010

På ortopedmottagningen ...






















Tänk, alla dessa väntrum.

Sittriktiga möbler .., tidningsställ (Allers, Hemmets Journal, Hälsa .., Se och Hör) ..., broschyrer hit och dit.

Och ofta en massa kompakt tystnad och där är personal som springer fram och tillbaka i korridoren och man undrar hur många som egentligen arbetar just där .., och sen blir det lunchdags och då kommer sköterskor, undersköterskor och sjukgymnaster och bär på lunchlådor och någon frågar Gunilla om där finns kvar nåt i matsalen, "ja, där är mycket sallad", säger Gunilla som sedan önskar de övriga en trevlig helg.

Här sitter jag och tittar och väntar och väntar och tänker att "åå, här skulle jag vilja arbeta .., få ha vita arbetskläder och komma in i väntrummet och titta mig omkring och säga ... ja, nu är det Götes tur, få se, har vi någon Göte här ...?" 

Och jag skulle ta med färska blommor hemifrån och sätta på bordet, och kanske be att få installera en radio som spelar mjuk musik .., och jag skulle absolut kontakta någon sponsor och höra om dom inte ville få bra reklam genom att installera en kaffeautomat, så där så väntande patienter som kanske har åkt långt, kunde ta sig en kopp Zoegas skånerost.

På fredagar skulle jag ta med mig hembakad sockerkaka till eftermiddagsfikat och vi skulle prata om helgens äventyr och kanske skulle patienterna vara extraglada för att det är helg och kanske skulle jag också  visa mitt knä för någon gammal tant eller farbror som är lite orolig och jag skulle säga att "nä, det är inga problem, titta här bara, jag kan böja och sträcka hur mycket som helst!"

Det är vad jag tänker på under dom två timmarna i väntrummet.

6 kommentarer:

SoF@Format900px sa...

Jag ser dig framför mig...i din vita rock.
Du ser ut att passa där hur bra som helst. :)

Jag har också fotograferat (ett av alla) väntrum, och jag ser att ditt ser precis likadant ut som det jag fotograferade.
Jag har också suttit och funderat på hur man skulle kunna fixa till det lite inredningsmässigt för att få en annan känsla.

Kanske ligger det regler bakom "designen".? Möblerna ska vara i särskilt utvalda material, dryck o nåt att tugga på får inte finnas i den miljön o.s.v.
För varför måste det annars vara så sterilt o tråkigt tro?

Trevlig helg E!

Elisabet. sa...

SoF: fast .., i Ystad, t.ex., där finns en kaffeautomat, på nåt annat ställe har jag sett en kaffetermos och där man kan lägga en slant som betalning, men det kräver förstås att nån kollar så att termosen fylls på?

Och det behöver inte vara som mysigaste vardagsrummet, men nu känns det som om man sitter i ett ryskt väntrum ..., så totalt opersonligt.

I ett väntrum på en ortopedmottagning, på ett sjukhus där det görs massor med knä, - och höftledsplastik, kan man tänka sig att det är oerhört många äldre människor som sitter och väntar.

Då borde man också tänka på att ha bra läslampor, bara en sån enkel sak.

Bra belysning.

Ja, man kan nog göra mycket för att få det lite trivsammare .., vi var många som satt mer än en timme och väntade.

Monica sa...

Så sant Elisabet, mycket kan göras och det behöver inte kosta förmögenheter heller, bara nya ögon som ser. Men det är trögt i denna värld, du skulle passa utmärkt som inspiratör.

Bert sa...

Nä bevare mig för dig som sjuksköterska!

Tänk att sitta där i väntrummet timme efter timme, bara för att man inte råkar heta Göte.

;-)

Turtlan sa...

Vi har en termos och en kanna saft så man kan ta en kopp i väntan på besöket. En orange porslinsgris att lägga 5 kr i. Kakor i en burk också.

Det stämmer att det finns vissa små regler om väntrum. Tex att stolarna ska vara sittriktiga så att det ska gå lätt att resa sig ur dem. Stolar med armstöd ska det visst vara också.

Å jag kan förstå att man upplever att man "springer" fast man jobbar med saker. Hämtar saker, följer med patienter, går till skrivaren etc.

Det jag gillar med vårt väntrum är en stor härlig oljemålning på väggen. Den tavlan får de konstansvariga aldrig byta ut för det är "vår tavla"!

Men egentligen är det bästa väntrummet ett rum utan människor på sätt och vis. För man ska inte behöva vänta.... men det blir ju så ändå av olika skäl ibland.
Sen kanske man har någon med sig som väntar :-))

Go helg från mig som jobbar på mottagning men inte inom det ortopediska´!

Elisabet. sa...

Turtlan: ja, jag är bara glad att möblerna är sittriktiga, det gör mig inget och med tanke på medelåldern på patienterna, så är det ju förstås helt perfekt.

Det där kaffet hos er, låter som bäst!