tisdag 20 mars 2012

Nästan som en annan man ...


När jag kommer hem gör jag frukost.
Kokar två små ägg, från hönor som sprättat omkring i Dalarna.
Tack, du rara Solveig Granström!
Och äggkoppen är en present från min syster Rigmor.
Jag har haft den i många, många år och älskar den högt och innerligt.

Vid halvniotiden ringer telefonen.
Det är pv.
Han har, dagen till ära (körsång ikväll, det blir sent) tagit moppen till stan, men så visar det sig att han har glömt låskedjan.
Skulle jag möjligen kunna ...?

Så jag slänger på mig kappan och en hastig blick i spegeln visar en sömndrucken kvinna på femtioåtta år - en som har sovit dåligt och haft förfärliga mardrömmar - ("tack" Losartan! tack Läkemedelsverket som påstår att det är högst otroligt att man påverkas av medicinbyte när innehållsdeklarationen är närapå identisk!) - och håret är ångestlockigt, men jag tänker att det spelar ingen större roll, för jag ska ändå bara låsa mopeden och sen ge mig av igen.

I baksätet ligger harry platt som en pannkaka.

Men när vi kommer fram till den stora och vackra gymnasieskolan (gammal tegelbyggnad, det är ystadkänsla över det hela!) är moppesadeln låst och alltså kommer jag inte åt själva låset (kedjan har jag ju) och tvingas gå in i skolan .., leta reda på expeditionen ..., och får slutligen veta var herr Göransson håller hus och så knackar jag försiktigt på dörren där det står K 41.

Där pågår lektion och magistern öppnar dörren och säger viskande att .."vänta lite .., han håller ett föredrag om kometer", och om jag vill får jag komma in och lyssna och det skulle jag mer än gärna ha gjort - i vanliga fall - men nu är jag ju nästan morgonklädd och rufslockig i håret, så jag väntar strax utanför salen.

Magistern - det slår mig genast - är som en annan människa där på jobbet.
Han rör sig med en slags pondus och självklarhet och jag tänker att jag nog skulle ha tyckt om att ha honom som lärare.

Sen åker jag hemåt.
Harry i baksätet och inte en enda gång kräks han.

Jag tänker på sms:en från Emma och hur roligt det ska bli att åka tillsammans till London .., jag tänker på vad vi ska göra och detta att sitta och äta middag med henne .., och dela rum!
Så mycket glädje!

Och jag tänker också på att jag skulle vilja vara mindre känslosam.
Hur underbart skulle det inte vara om man inte brydde sig så mycket?
Det finns saker jag kan reta livet ur mig på .., ja, jag känner verkligen att blodtrycket skjuter i höjden och helst skulle jag vilja a g e r a och göra nånting åt eländet.

Vad jag tänkte på medan tofsviporna flaxade omkring där ute på åkrarna?

Jo, detta med taxichaufförer i Stockholm som tar ut rena ockerpriserna och klår turister och andra - som kanske inte är så resvana - på tusentals kronor för resor som inte varar mer än någon halvtimme!

Och jo, jag vet att det inte är förbjudet att ta ut såna priser, men det är lika fullt skamligt.
Det är ett sätt att utnyttja människors okunskap och för sådana luspudlar till taxichaufförer borde det vara offentliga rapp på baken.

Jo, det tycker jag.

3 kommentarer:

annannan sa...

Det här med hur de vi lever med är i sina andra roller, det är oerhört intressant.

När jag är på sommarsemester i Skåne brukar det infalla ett par arbetsdagar, då jag besöker samarbetspartner i Köpenhamn.

Då tänker jag ofta att mitt bästa arbetsjag är mitt bästa jag. (Mitt sämsta arbetsjag är möjligen också mitt sämsta jag...)

Elisabet. sa...

annannan: ja, det är nog likadant med mig, tror jag ,-)
Hemma slappnar man av.

Men jag översköljdes verkligen av värme för den där magistern .., jag insåg hur mycket jag tycker om hans sätt otvugna sätt att ta plats, UTAN att ta plats.

Anonym sa...

Och så det här med att bli så arg...

Jag läste nyligen hos en bloggerska som fått en stroke vid 36 års ålder. Hon beskrev tillfället då det hände, hur hon var på väg med snabba steg till stationen för att ta tåget till jobbet en måndagsmorgon. Hon gick och tänkte på första mötet hon skulle ha, med en riktigt besvärlig person, och ju mer hon tänkte desto mer jobbade hon upp sitt blodtryck. Och så - pang!

Det försöker jag nu ha i bakhuvudet när jag känner att jag håller på att elda upp mig över något som inte är värt det / som jag inte kan göra något åt. Det har hjälpt hittills, men det har inte gått mer än en vecka sedan jag läste, så det är lite tidigt att dra slutsatser.