onsdag 18 april 2012

Indien, Iran, kertsup och Delhi ...


Det är förunderligt, detta att vara kassörska och vilka möjligheter det ger att komma i samspråk med helt främmande människor.

Så många olika möten!
Och olika sorters människor!

Där är gamla tanter som räknar varje krona .,. där är kvinnan som högt och ljudligt säger sin bankkod och ber mig knappa in den .., där är småtöser som säljer majblommor och där är en äldre och mycket fin dam från Stockholm som pratar med lidingö-iiiiiiin och kindpussar mannen som står framför henne i kön - eller tvärtom - han kindpussar henne och dom pratar om sommarhus och om vem som bor var och hur länge dom blir här nere och jag väntar och väntar och väntar på betalning och där är inga andra kunder, bara kvinnan och mannen som pratar och jag finns inte - jag är som en osynlig servitris - och helst vill jag fortsätta textandet med skylten, men jag står kvar och bara väntar och tittar rakt ut i ingenting.

Jag finns inte.

Släktingen ...
Mannen, som har hämtat ut ett paket och har ett annorlunda efternamn, berättar (ja, jag smajlar och frågar om han egentligen hette Andersson från början ...?) att han är släkt med astronauten Buzz Aldrin, jodå, astronautens farfar härstammar från Värmland, ja, så är det, jaså, det visste jag inte ...?  och förresten är herrn med det annorlunda namnet även släkt med frälsningsarméns grundare, William Both, ja, nu vet jag det också.

Lite senare på dagen kommer en av stamkunderna, en man i 70-årsåldern.
Han är tyst och försynt.
Snaggat hår.
Lite plirig.

Hon som gav mig listan är Skytt och lillasyster.
Jag frågar - apropå ingenting - vad han har arbetat med och får veta att det hela tiden har handlat om lantbruk.

"Jaha, du har varit bonde?" säger jag som har en enkelspårig hjärna och ibland inte finns till.

Icke, sa Nicke.

"Nej, nej .., jag har arbetat utomlands, dels i Iran där Volvo tillverkade jordbruksmaskiner, men jag har även varit ett par år i Delhi i Indien, ja, det var för Sidas räkning ...", säger mannen och så pratar vi lite om Indien och hur han trivdes och hur var människorna och var dom vänliga och vilket härligt liv han har haft!

Sånt.

Och jag tänker att ååå, så lite man vet om sina medmänniskor!
Vilka livsöden som bara seglar förbi kassabandet!

Och sen är arbetsdagen tillända och jag tar moppen och kör hemåt och harry nästan svimmar av lycka när matte är hemma och pElle vill smaka rökt fläsk och himlen är gråmulen och jag är ganska trött.






3 kommentarer:

Monica sa...

Den där astronauten med värmlandsanknytning har Galenskaparna gjort nåt utav när de fina släktingarna väntas på besök i Värmland, det är så kul så jag tappar andan av skratt:-). Intressant som du säger om människor, särskilt de som knappt berättar, så har de gjort så otroligt mycket så man får fundera länge hur allt gått till egentligen? De med "iiiiina" tänkte säga typiskt stockholmare,-) men de finns den sorten överallt, Båstad t ex där människorna vet vilken sida folk bor på efter att de klassat in smyckena de bär,-). Det ska vara rätt sida och ände då förstås för att föra ett samtal.

Elisabet. sa...

Monica: ja, jag minns på mammas demensboende .., där satt en kvinna med mörk och mycket speciell röst .. helt borta var hon. Det visade sig att hon arbetat som Sveriges första radiohallåa!

Och alla människor har ju liv som är värda att berättas om!

Eva i Tyresö sa...

Ja du är -som jag - intresserad av människor. Det finns så många sorter och så spännande att de finns här, runtomkring oss.
Jag tänker ofta på det när jag läser bloggar. Så olika man kan se på saken.
Du får dina ledtrådar att dra i, t.ex. handlingslistor eller fönster eller uppträdande i kassan.
Spännande i vardagen.
Kraam