tisdag 1 januari 2013

Kväller ...


Halv tio till sex och där är nästan inga kunder alls den första timmen; sen kommer dom  ..., lite trötta och nymornade och det frågas efter morgontidningar (kom inga idag ...) och när kvällstidningarna väl anlände, stod flera stycken och väntade att få läsa om vad som hade hänt i vårt land.

Det var mest fylla och elände.

Och Malin och jag själv tog in all kolonial som kommit och vi plockade bort en del julsaker, gräddade bröd .., ordnade i mejeriet, kollade datum .., fyllde på frukten .., allt sånt.

"Men käre värld, jobbar du idag också!" utbrast en av stamkunderna och log.

Nu är det kväll och jag har suttit och tittat på Året med kungafamiljen och nog är det tur för kungahuset att en snart 40-årig man från Gästrikland äktat kronprinsessan (som verkar lika klok hon), såå mänsklig, fylld av humor och självinsikt som han tycks vara!

Medan jag suttit där i soffan Ektorp och följt med i programmet, har pv ägnat sig åt quizzen.

Just nu pågår det trejde programmet om Olof Palme.

Jag minns precis hur det var .., mamma som var hemma från Bolivia just då och kom inrusande i sängkammaren på morgonen och utbrast .."Palme är skjuten!" och vi trodde att hon yrade, ja, att hon hade blivit alldeles från från vettet!

I morgon - den lediga dagen - tänker jag köra till Varberg.

Jag ska  b a r a   njuta.


5 kommentarer:

mossfolk sa...

Jag har inte hört honom prata så här mycket tidigare, prins Daniel, och tyckte också att verkade synnerligen sympatisk. Det överraskade positivt, jag hade liksom inte riktigt fått någon uppfattning tidigare...

Här blir det bara halva Olof Palme-programet. Nu väntar sängen så att vi tar oss upp i morgon bitti. Öppning 06.20 på jobbet.

Monet sa...

Elisabet, vad är kolonial? Jag har en aning men det känns som ett artonhundratalsord som blivit kvar och idag betyder något annat?

OneLessKidney sa...

Kolonialvaror är råvaror från tropiska eller subtropiska land till exempel; kaffe, kakao och kryddor. Begreppet Kolonialvaruaffär har använts sedan början av 1800-talet. Begreppet kolonialvara innefattar också saker så som ketchup, konserver och dressingar. Det som kännetecknar dem är att de inte behöver någon speciell lagerhållning, utan kan stå i rumstemperatur, till skillnad från mjölk och kött.

Kolonialvaror brukar i bland också kallas för torra varor.
(enl wikipedia).

Definitionen är nog tämligen oförändrad sedan 1800-talet och betyder samma sak idag.

Elisabet. sa...

mossfolk: ja, jag tycker verkligen att han verkar sympatisk och härlig självironi har han också!

Monet: ja, tur att vi har Darling Rexxie här på bloggen .., han fixar allt ,-)

Det här med "kolonial" - själva begreppet - har följt med sedan jag började arbeta i affär och det var väl 1971?

"Tar du kolonialen ...?" säger man.

Monet sa...

Om du kollar mitt svar om Linköping till Turtlan så ser du att jag har en kolonialhandlare i släkten. Jag har sett listor på varutbudet från 1800-talet och det fanns mängder med fascinerande matvaror redan då. Sniglar från Frankrike etc. Ska se om jag hittar listorna igen!

Tack Rexxie för svaret.