måndag 15 april 2013

Från boken "Lima bortom mannaminne" ...

Foto: L-O Åkerman 1861 - 1935.

Så här lyder bildtexten:

"Systrarna Anna och Josefina Larsson tillsammans med Anna Persson, alla från Husom.
Bilden är med säkerhet tagen 1907 inför Josefinas förestående resa till Nordamerika i september samma år. Systern Anna emigrerade tre år senare."

Tänk, vilket äventyr!
Och på samma sätt som jag undrar över hur den lilla nyanlända sädesärlan har haft det under sin bortavistelse, undrar jag hur det gick för systrarna Josefina och Anna.
Hur blev deras liv i Amerika?


Bilden här ovanför visar midsommarfirande vägarbetare i ateljén. Under fyra års tid byggde de vägen mellan Lima och Rörbäcksnäs.

Om fotografen, herr Åkerman, kan man läsa följande:

"L-O Åkerman lärde sig fotografiyrket i Stockholm - med största sannolikhet hos den förste hovfotografen i Sverige, norrmannen Mathias Hansen.
År 1810 återkom Åkerman till fädernegården i Biskopsbyn där han lät bygga en mindre ateljé. Han gifte sig 1884 och flyttade året därpå till byn Husom där han i ett stort boningshus med ordentliga ateljéutrymmen arbetade som fotograf till omkring år 1920. I övrigt saknar vi - av olika anledningar - de flesta data om denne skicklige fotograf."

3 kommentarer:

Rexxie sa...

Spännande!

Den enda Josefina Larsson som anlände till Ellis Island 1907 var 16 år (vilket kanske kan stämma) men hon verkar komma från Stenbrohult. Om man tittar i liggaren från Ellis Island så står det dock Landskrona som "place of residence", så det kan nog kanske vara så att man tagit avreseorten och inte hemorten. Om det är den Josefina så hade hon en syster som hette Vilhelmina Larsson som redan var i Dallas...

Elisabet. sa...

Rexxie: du är m a k a l ö s!

Eva i Tyresö sa...

Å så spännande!