måndag 13 januari 2014

11. Den bästa grönsaken är ju som vi alla vet ...

Ugglarps Grönt .., bara några kilometer härifrån.

Om jag ska välja en enda grönsak som favorit, så blir det broccoli.
Precis lagom kokt - inte för mycket så den blir mosig - utan den ska fortfarande ha spänst kvar.

Vi äter otroligt mycket broccoli, men allra mest på sommaren .., då tar jag moppen och susar iväg norrut mot Ugglarp, svänger vänster i byn .., rakt ner mot havet, vänster igen .., och där ligger Ugglarps Grönt där de mest ljuvliga grönsaker finns att köpa.

Broccolin som odlas där, den är stor och inte det minsta jämn i storleken (i vanliga butiker kan man tro att broccolin är genmanipulerad, alla ser exakt likadana ut!),  den är bullig och på ett sätt sprödare (även om den är större) och behöver mindre koktid, men gissa två gånger hur god den är!

Nästan oftare än jag kokar, så tvärsteker jag små buketter av broccoli.
Och jag avänder den i paj ..., men äter den inte så gärna rå.

Ja, det var allt om broccolin härifrån.

8 kommentarer:

Eva i Tyresö sa...

Det låter gott.
Den är säkert nyttig också!

Elisabet. sa...

Eva i Tyresö: men äter inte ni broccoli?

Lotha sa...

Godaste som finns är färsk broccoli i egengjord potatismos. Moset värmer och broccolin blir så där knaprig och lite mjukare än färsk =))

Bert Bodin sa...

Färsk broccoli kokas våldsamt i småbuketter i saltat vatten i cirka 1 minut.

Häll av vattnet. Droppa lite olja över broccolin, salta och "dofta" lite socker över och ruska om pannan med ett lock över.

Även broccolihatare kommer att äta den.

Bert Bodin sa...

Att "dofta" lite socker innebär ingalunda att det blir sött. Då har man tagit alldeles för mycket. Det ska kanske vara en kvarts tesked till ett helt broccolistånd.

mossfolk sa...

Nu blev jag supersugen på att köpa färsk broccoli och prova Berts tips!
Vi hade faktiskt en diskussion om broccoli häromdagen. Eller mer en gemensam fundering kanske. Går det att äta den rå? Ingen av oss hade någonsin gjort det...

Lotha sa...

Till mossfolk; Klart den går att äta rå =)) Den är lite beskare och väldigt tuggbar rå... men i land kan jag handplocka och gå och äta utan vidare.... Men sen till hösten föredrar jag den lite kokad/ värmd / uppmjukad....

Elisabet. sa...

Bert Bodin: tack för tipset; det ska jag verkligen testa!

mossfolk: ja, nu vet du .., från två håll ,-)

Lotha: ,-)