torsdag 14 augusti 2014

Sigfrids fru hette Sylvia ...


På malåsidan kommer dagligen nya bilder; idag var det återigen personalfoton från gruvbolaget.
(Och ja, jag har fått löfte av Ulf Bergström som sköter sidan att visa bilderna här på sidan):

Nästan alltid är där någon som man känner igen .., antingen kanske som kund i affären i Malå, eller som granne.

I mitten på översta raden syns Sigfrid Johansson.
Sigfrid och hans fru Sylvia och deras tre söner (i tripp-trapp-trull-ordning) bodde på samma gata där jag själv växte upp; där vara bara ett hus mellan oss.
Deras hus var gult, byggt i trä och där fanns ett garage och mot garageväggen odlade Sylvia ärtskidor.

Äldste sonen i huset hette Eilert och var under några år en av mina bästa vänner.
Han och bröderna var sommartid klädda i shorts och skjortor i khakimodell., och hos Eilert fick man lära sig spela kort och coronne och dom var den första familjen av grannarna som skaffade sig tv!

Sigfrid var en godmodig och stillsam herre, medan hans fru Sylvia var som ett litet kvicksilver.
Hon skrattpratade liksom .., tycktes alltid så glad .., hon kokade mormorssaft på essens .., dom hade alldeles speciella dricksglas och skåpluckor av trä som man drog åt sidan (ååå, så läckert jag tyckte att detta var!), men det allra bästa var att man alltid kände sig välkommen i den familjen.
Min egen mamma arbetade nästan jämt och att då sitta i köket hos tant Sylvia och se henne pyssla där inne .., ååå, vilken känsla av trygghet det var!

Tänk .., vad det betyder - eller betydde - detta att växa upp och ha kamratföräldrar som spred värme och kärlek! Omtänksamma människor där man kände sig ...., som "hemma".

Och ni ...?
Kommer ni ihåg några såna grannar?
Lekkamraters föräldrar?

Om ni vill, får ni gärna dela med er!

Eva i Tyresö säger så här ...
"Nej! Ingen av mina kamraters mammor var så snäll som min! Flera var stränga och klagade på oss barn! Papporna fanns aldrig där! Nej min underbara positiva påhittiga mamma var den enda !!!"

Elisabet tillägger ...
Det fanns förresten flera snälla mammor på Ringvägen. Där var tant Elsy, tant Margaretha, tant Ann-Britt .., och tant Svea som inte hade några egna barn, däremot mängder med små, små, små porslinsfigurer och alltid glansiga polkagriskarameller.

2 kommentarer:

Eva i Tyresö sa...

Nej! Ingen av mina kamraters mammor var så snäll som min! Flera var stränga och klagade på oss barn! Papporna fanns aldrig där! Nej mon underbara positiva påhittiga mamma var den enda !!!'

mossfolk sa...

Ja, jag hade som ett andra hem hos min "bästis" Erika. Och där var precis tvärt emot hur det var hemma hos oss. Hos Erika fick man äta frukost i nattlinne och äta chips i soffan, titta på teve på morgonen ihopkurad under täcket, ta så mycket chokladpudding man orkade... sådant. Och så hade de en bil där man kunde sitta på säten bak och fram i bagaget och vinka till bilarna bakom. Och man fick äta glass i bilen! Och Erikas pappa var med på allt lika ofta som hennes mamma, ja lagade mat och skjutsade och satt och pratade och så.

När jag var lite äldre hade jag en kompis som hette Andréa vars mamma också alltid ställde upp. Där åts många middagar och hon kunde skjutsa mig ut till stallet (eller hem också för den delen) fast Andréa inte ens var med. Hemma hos Andréa var det högljutt och bullrigt fast på ett vänligt sätt.

Fast ingen av dem var ju våra grannar förstås.