tisdag 15 oktober 2019

Ännu mera ...


Madame A i Portugal, hon undrar varför där inte var någon bild på dom till synes så lyckliga grisarna i Ullarp, ja, som jag skrev om igår. Det var kanske fem grisar allt som allt och längst till vänster skymtar knappt trynet på den som låg och gottade sig i gräset.

Själv satt jag i bilen hundra meter bort kanske och hade svårt med skärpan.
Men den här bilden är i alla fall till dig.
Visst blir man glad!


Nåt helt annat.
Så här ser det ut i vårt pannrum.

Här i huset eldas det med ved, nåt jag minns från min barndom.
Först var det vedpannan, sen skaffade pappa oljetank i källaren - en stor, svart sak som mest liknade ett odjur och det doftade äckligt av just olja ... - och sen blev det elektricitet som fick värma element och vatten.

Men pv, han fortsätter med samma uppvärmningssystem som varit här sedan evigheter tillbaka och nu har jag vant mig och tycker att det doftar gott när pannan är i gång. Vår, sommar och höst får vi allt varmvatten via solfångarna, men nu och fram till maj kanske .., får vi elda med ved. Mest är det för att kunna duscha varmt, ingen av oss vill  ha mer än kanske arton grader inomhus.

Och eftersom pv är smålänning och en man som har gott om energi, har han frågat byggarna hos grannen en bit bort - dom som slänger spillvirke i den container som står vid vägen - om det är okej att han tar vara på det där virket?
Jodå, det var bara bra.

Så varje morgon eller kväll tar herr pensionatsvärden sig en titt i containern och finns där nånting att hämta, blir det minst ett skottkärrelass som han kånkar hem med och så travas allt i pannrummet.

"Härligt! Nu har vi enbart där ved för hela november!" sa han i morse.
I vedskjulet lär det finnas ved för hela vintern och mera ryms!

Hur den här idoge mannen har tänkt att hans sambo ska få ned veden - den som finns i pannrummet och nu når takhöjd - har han däremot inte berättat.

3 kommentarer:

Annannan sa...

❤️🙏

bettankx sa...

Du får dra ut ved underifrån. Eller kanske inte?
minst +21 inomhus är lagstadgat om man bor hos HSB. Kan vara i kyligaste laget tycker jag. Avskyr att frysa inomhus. Det råkalla går genom märg och ben.

Ulrika sa...

Jag blir salig av all den veden. Heja Pv!
Torr fin ved är lycka. :-)