söndag 10 november 2019

"Home is where the heart is ...."


Så stod det på ett litet träformat hjärta som mamma inhandlat som minne från New York. Mamma var ingen prylmänniska och när jag skriver det här, då plötsligt, slår det  mig att jag aldrig - inte en enda gång - minns att jag såg henne inhandla nån prydnadssak! Inte en gång!

Jag kan inte heller minnas att hon någon gång sa att .."ååå, den här tycker jag så mycket om!", ja, det skulle ha varit nån tavla i så fall.
Moster Lisbeths äldsta dotter Agnetha och moster Gunvor, dom målade tavlor och dom vet jag att mamma tyckte så mycket om och även andra tavlor, jo, dom kunde hon kommentera - eller jag visste att dom (dom-dom-dom!!!)  betydde en hel del - men för övrigt: intet!


Sen tänkte jag vidare.
Ja, men hur är det med mig själv?

Jo, men jag har ju mängder med saker som jag kan säga att jag älskar högt och innerligt!
Väggklockan hemifrån, till exempel, den jag ser nu när jag lyfter blicken och den tickar och går och visar tiden helt rätt - fem över halv nio - .., och den nya elektriska ljusstaken (inhandlad hos Antik & Design i Åkersholm), den gör mig såååå lycklig!

En liten sten som jag plockade upp från marken i Cornwall, det var då vi skulle ta oss uppför en lodrätt trappa - uthuggen i sten - och jag tänkte att det går aldrig. Det gick. Stenen vilade i min hand.

Brevet som Anna skrev till mormor och där varje meningen avslutas med "hör du de mormor?", det sitter inramat på fotoväggen i hallen och gör mig glad var gång jag passerar.

Skålen som min morfar gjorde innan han dog, alldeles för ung.

Den lilla tavlan som Emma en gång målat/tecknat där hon berättar om en dag på stranden i Ystad och som avslutas med "mormor har rökit".


Men hur kom jag då på att grunna på allt detta nu på morgonen?
Jo, för när jag lade in dom här bilderna, tänkte jag på glädjen jag känner över att ha hamnat i såväl Skåne som här i Halland. Och att jag alltid placerar allt jag drömmer om i Malå, vilket ju betyder att jag älskar Malå också förstås.Och att så är det ju, att där hjärtat känner sig hemma, det blir hemma.
Och hemma kan man känna sig på så många platser.
Jag kände mig väldigt hemma i den lilla, skruttiga kyrkan nära hotellet i London .., den där kyrkan där jag hörde adventssånger.
Eller i det där pyttelilla hotellet i Aostadalen i Italien!
Hemkänsla direkt!


Då skulle rubriken bli att "home is where the heart is", till dom här bilderna från igår, då, när Maria och jag själv och hundarna tog en härlig promenad på den jättebreda och hårdpackade stranden i Haverdal. Jag har bott här i tio år och dit hade jag aldrig tagit henne.


Tankeflykt, alltså .., en gren jag är mästare i!
Och efteråt en skön kväll ..., lammstek i skivor till middag och "Så mycket bättre" som verkligen VAR så mycket bättre än tidigare och det tackar jag GES för. Vilka spelemän! Vilka sångare! Vilken glädje till musiken!

Nu ska jag sätta på kaffe och läsa DN och om ni vill, får ni gärna berätta om saker som betyder nånting för er. Ni får mer än gärna bifoga en bild! Mejla den då bara till bisse151@gmail.com så lägger jag in den. Och berätta gärna varför just den grejen/prylen/vad-det-nu-är, betyder så mycket.
Om ni vill. Ungefär som förr, när vi visade upp våra kylskåpsinnandömen och städskåp och allt möjligt annat. Då, i ett tidigare bloggliv.

Inga kommentarer: