tisdag 12 november 2019

Ulrika om sånt som betyder ...

Saker som betyder nånting har jag egentligen inga. Jag är inte sentimental och spar inte på saker. Jag har flyttat en triljard gånger och nästan varje gång har jag börjat från scratch med möbler och allt.
Människor, möten och minnen är det som betyder mycket för mig. Jag vet inte om jag har en enda pryl som är äldre än några få år bakåt i tiden.
Det som betyder mycket för mig bär jag med mig hela tiden, inuti.


Med det sagt, så finns det tre inramade foton hos mig som gärna får följa med mig framåt. Det är bilden jag fick från dig, från den där gången när jag stod och fasade för att ta mig av PV:s båt, på Ven. Jag ler varenda gång jag tittar på den. :-)


Det andra är ett foto (fast detta är bara en utskrift på papper, inte riktigt foto, därav den usla kvaliteten) på mig i min gammelmormor Elins knä, med min mormor (Eivor) till höger och min mamma till vänster. En av få bilder jag har kvar av en högt älskad mormor.


Det är ett foto av min mormor, iklädd Ovanåkersdräkten. Jag tror det är från när hon gifte sig med morfar, för åldern stämmer och jag vet att hon gifte sig i sin folkdräkt. Ramen är trasig men jag tänker inte byta ut den. Den stod i mormors sovrum och är en av bara ett par saker jag sparade när hon dog. Jag vet att hon tyckte mycket om bilden.

//Tack snälla Ulrika! Och så vacker din mormor var! Och så ung din mamma ser ut att vara, jag tänkte att först att det var din syster - men hon är väl yngre än dig -? Bild nr 1 finns inramad uppe på en vägg här i huset. Så många minnen den väcker! Den arge busschauffören i Landskrona, hur du snubblade på väg till färjan .., jag som nästan gömde mig då båten närmade sig hamnen! 

6 kommentarer:

Ulrika sa...

Ja min mamma var 19 när jag föddes. Min syster är jättelik henne och min systerdotter ser på pricken ut som mamma gjorde i den här bilden. :-)

Ja mormor var vacker, det tycker jag med.

Innan hon träffade morfar hade hon bl.a. jobbat på fäbod och som "piga" hos en bonde och sedan hos en familj i Stockholm om jag inte minns fel.

Elisabet. sa...

Ulrika: ungefär som jag då .., det fattades några månader tills jag var nitton då Maria föddes. Ja, det blev ju folk av henne ändå ,-)

Ulrika sa...

Ja Andreas föddes när jag var 22 så jag var inte mycket äldre. Och syrrans första fick hon vid 15. Men det gick utmärkt på alla sätt och vis.

Mormor var 31 när hon födde min mamma och moster (de är enäggstvillingar) 1952. Jag önskar jag hade frågat mormor mer om det, hur det var att vara gravid och föda barn på 50-talet. Ganska mycket annorlunda mot hur det var för mig på 90-talet skulle jag tro.

Jag släktforskar lite och försöker just nu hitta uppgifter om ett syskon till min mamma och moster. Före dem fick mormor och morfar en son som antingen föddes död eller dog strax efter födseln. Tyvärr otroligt svårt att hitta uppgifter om.

Elisabet. sa...

Ulrika: ha, just det! Släktforskning hade jag ju tänkt ägna mig åt! Det MÅSTE vara himla intressant!

Elisabet. sa...

Ulrika: jag blir inte klok över vem du egentligen är lik?

Ulrika sa...

Det är otroligt intressant! Fast jag blir lika ofta sittandes med andra personer än mina släktingar, så det går inte så fort. :-D
Man stöter på så många intressanta livsöden hela tiden.

Jag är väldigt lik min pappa. :-/
Har ingen bild på honom dock.