tisdag 7 januari 2020

Oskar Bergman ....


Igår eller i förrgår hade Bloggblad lagt ut en bild av en björkdunge på sin facebooksida och så ställde hon frågan vem vi kom att tänka på när vi såg björkarna? Hon tänkte själv på Lars Lerin och hans björkar.  Då svarar Ansa Messner att hon i sin tur tänker på konstnären Oskar Bergman och då - plötsligt - kommer jag ihåg denne för mig en gång i tiden så helt okände konstnär!

Jag hade nämligen stått i en bokhandel och valt bland olika konstkort - någon fyllde år - och föll då för ett motiv av en vårlig backe någonstans i vårt land och där var björkar och vitsippor och den som hade målat detta, det var just Oskar Bergman.

När jag läst kommentarerna hos Bloggblad, slog jag mig ned och googlade på denne O.B.
Ååå, så många - i mina ögon - vackra tavlor!
Nu kan jag kanske se att dom är betydligt mer ... naiva, kanske .., lite mer lättsmälta, men jag blir verkligen så glad när jag tittar på dem! Den här inramade låg ute på en auktion i december, men den missade jag förstås.


Här är ännu en.


Och ytterligare ett vårligt motiv.


Liksom denna.


Här är det konstutställning på gång .., till vänster Isaac Grünewald och till höger Oskar Bergman.


Ja, det kanske blir lite för mycket av det goda här .. ,men jag tycker ändå om hans konst.
Om jag t.ex låg i en sjukhussal, då är detta vad jag skulle vilja vila ögonen på.
Titeln på tavlan är "September i Vaksala" och Vaksala ligger i Uppland, om någon - mot förmodan - inte har full koll på den svenska kartan.


Bokbörsen hittade jag den här boken som handlar om just Oskar Bergman och den beställde jag bums! Ska bli intressant att få lite mera kött på benen när det gäller O.B.
Och allt detta tack vare Bloggblads inlägg på facebook!
Tack Marianne!

4 kommentarer:

Evas blogg sa...

Väldigt fina målningar! man blir glad av dem.

mossfolk sa...

Bild nummer två med alla björkarna... där blev man (jag) på riktigt sugen på att springa omkring och det är nästan så att man (jag) kan höra fåglarna vårkvittra. Jättefint!

Elisabet. sa...

Evas blogg: ja, det blir jag också! Precis som av det du målar!

mossfolk: Och nu är vi ju på väg dit ...,-)

Evas blogg sa...

Tack snälla!