torsdag 13 februari 2020

Filmtips ....


"Honungslandet" - Makedoniens Oscarsbidrag och en dokumentär gjord förra året -.

Ramlar på den av en slump.

"På den nordmakedonska landsbygden lever Hatidze, en av de sista i sitt skrå. Hon är den sista kvinnan i Europa som samlar vildhonung. Med varsamhet och sin expertis förvaltar hon sina bikolonier med stor respekt och vördnad för de små djuren, så vitala för planetens ekosystem. Men när en kringresande familj installerar sig i huset intill hennes, förändras hennes förutsättningar. Honeyland är Nordmakedoniens Oscarsbidrag och ett häpnadsväckande vackert porträtt av ett unikt liv. En film av av Tamara Kotevska och Ljubomir Stefanov. Originaltitel: Honeyland."

Allt är annorlunda än man är van vid.
Och man funderar över vilket liv barnen får - som vuxna -. 
Det är gott om åthutningar av det mer våldsamma slaget ., så mycket kärlek märker man inte av. (Och ja, det fick mig att tänka på andra våldsamma ungdomar .., vad är arv och vad är miljö och allt detta).
Och Hatidze .., denna sååå kloka kvinna .,. så vacker tycker jag .., vacker just för att hon är så klok och så omtänksam. Femtiosex år. 



Här /filmen här ovanför) får man lite mera fakta om hur filmen kom till.
Och här kan man titta på den - i ett helt år framåt -. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tittade igår, men fick sluta när det kom ett lass bikupor till den nyinflyttade mannen. Numera har jag så svårt när saker och ting är mörka, jobbiga, dystra, sorgliga osv. Mitt hjärta blir för tungt, men någon dag när hjärtat känns lätt ska jag titta vidare. Blev också mycket förtjust i biodlerskan.
Anne i Mantorp

Elisabet. sa...

Anne i Mantorp: så kände jag det också .., sååå frustrerad över hur hennes situation utvecklade sig! Och så skräpigt och "ratigt" det blev ...

Anonym sa...

Tusen tack för den lilla filmen om hur allt gick till vid inspelningen. Nu blev filmen ÄNNU bättre. Fantastiskt!