tisdag 11 februari 2020

"Tom kassa betalar inga räkningar ...."


I en kommentar till ett inlägg från igår, skriver Cecilia N så här:

"Och igårkväll (söndag alltså) fastnade jag framför Kunskapskanalen och en dokumentär om en gammal man i Nederländerna som hade en grönsaksaffär som han inte kunde få för sig att ge upp trots att hans kropp gjort det.
Då tänkte jag på dig. Den här skulle du ha gillat."


Cecilia kunde inte ha haft mer rätt! Tack för tipset! 
Vilken helt  u n d e r b a r   film! 

Så här lyder programbeskrivningen: Ett rörande porträtt av Hollands äldste grönsakshandlare och hans fru som har lagt ner sin själ i att driva sin butik under sextiofem år och som inte vill höra talas om att sluta. Butiken betyder allt för Adrie och trots att han har svårt för att gå, jobbar han mer än fjorton timmar om dagen, alla veckans dagar. Någon semester har han och hans fru Francien inte haft sedan 1950-talet. Hur länge ska han orka fortsätta med sitt livsverk? 

Och jag kände igen mig i så mycket.
Det påminde lite om dom tretton åren på lilla Fridhems Livs, som ibland nästan kändes som min egen butik. Mer än en gång ringde kunder hem till Bjäresjö och sa att "Hallå, det är ingen som har öppnat affären .., nånting måste ha hänt?" och jag fick kasta mig i bilen, svänga förbi den som försovit sig, få butiksnycklar utslängda genom en balkong och så iväg till affären för att öppna och ta in bröd som Möllers ställt i en kartong där utanför .., ja, allt sånt.  Detta hände framför allt under det sista året, då butiksledningen kanske inte var den bästa.
Men å, vilken personlig butik att arbeta i. 

Min morfar och mormor var under en period handlare i Dikanäs och kanske går affärsgener i arv?
Min mamma trodde inte på att bara ösa in pengar till behövande i Bolivia, utan ordnade så att kvinnor - med hjälp av kaktusfibrer - kunde göra allt från hängmattor till väskor och korgar och så hjälpte mamma till med försäljningen och på så sätt blev kvinnorna självförsörjande. 
Och  s o m   jag lekte affär när jag var liten! 

Hur som haver: det här blev i alla fall en på alla sätt och vis intressant dokumentär - och även en resa bakåt i tiden -. Har ni tid över - Anne i Mantorp och Bente i Norge, ni skulle nog tycka om den -, se den!
Här är länken.

2 kommentarer:

Cecilia N sa...

Ha!
Jag visste det!

Elisabet. sa...

Att du gjorde!! Stort tack, Cecilia!