torsdag 18 februari 2021

Svensk design ...

Idag reprissåg jag svt-programmet "Designhistorier" och det första avsnittet tog bland annat upp textilkonstnärinnan Märta Måås Fjetterströms helt ljuvliga mattor! Ganska många av dem fann jag ganska "röriga", så där så att jag inte skulle vilja ha dem på golvet, men den här, här ovanför ..., nej, inte under bordet, men på väggen

När programmet var tillända gick jag vidare och sökte på denna otroliga kvinna. Jo, jag kände till henne sedan tidigare, men inte omfattningen av hennes produktion. 

Fortfarande vävs mattor efter hennes skisser i verkstaden i Båstad (och även mattor av andra designers) och jag fick verkligen hålla i mig när jag såg priserna. 


Den här skapelsen (man kan ju bara fundera över hur många månader det tar väverskorna att färdigställa den ..!) kan man inhandla för 576 450:- .

Och man KAN få göra ett personligt besök i verkstaden, om man kontaktar personalen i förväg. Här finns en länk till en intressant sida.


Här ett verk av en annan designer  Marianne Richter. 
Priset: 101 185 kronor per kvadratmeter.

"Marianne Richter first came to the studio as an intern from art school in 1939. Four years later she retured to a permanent position, creating a series of joyful designs with expressive shapes in bold and vibrant colors. Her most extraordinary work was the more the 200 square meter (2 150 sq. feet) large tapestry for the United Nations headquarters in New York, executed in 1952."


Och den här - kan man ju ha på väggen - såååå vacker! Den har namnet "Kärnfrukt" och är designad av Barbro Nilsson, 1942. Den kostar 211000:- svenska kronor. Om denna Barbro kan man läsa om här Rekommenderar verkligen programmet (även om t.ex. Bert Bodin fann det långtråkigt). Och här en länk med svensk text, den upptäckte jag nu.

9 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Fast det är ju jag som har rätt, förstås!

Elisabet. sa...

Bert Bodin: det är förstås vad du tror ,-)

Rexxie sa...

Missa inte nästa avsnitt om Greta Magnusson Grossman! Hur intressant som helst om en i princip helst okänd arkitekt/möbeldesigner.

Rexxie sa...

(och nej, Bert har fel! Det är jättebra program)

Elisabet. sa...

Rexxie: ja, jag ska absolut titta! Tycker att det är så intressant.

Bert Bodin sa...

Och Rexxie har fel om mig.

Bara så ni vet.




😛

Elisabet. sa...

Rexxie: det är bara en sak som jag stör mig på (avsnitt 2), det är att kvinnan som åker iväg till USA, hon känns så ... nervös, nästan. Jag tror inte att hon ställer en enda fråga direkt till den hon intervjuar, utan bara hummar. Men å andra sidan, hon är ju inte reporter till yrket, utan själv designer, så det kan ju förklara saken. Jag hade kanske inte gjort det ett dugg bättre själv.

Vatarinaoun sa...

Såg utställningen på Slottet i Stockholm och en sån fantastisk utställning. Den lever jag på ännu. Vilka alster denna kvinna åstadkom.

Elisabet. sa...

Men oj, du var alltså där! Ja, det hade jag gärna varit också,