måndag 6 september 2021

Kväller …

En seg dag. 

Någon som nyligen har haft en hjärtinfarkt åkte hem för att jobba ihop pengar inför flytten till ett annat land ..  en annan blir hämtad av ambulanspersonal för vidare färd till Lund .., alla längtar vi hem eller till ett alldeles vanligt liv. 

I korridoren sitter vårdpersonal och tittar på datorskärmar och pratar om sånt som är viktigt. Vi får frågor om vad vi önskar till middag i morgon. Jag väljer pannbiff med potatis och grönsaker förstås. B tar biff stroganoff.

Igårkväll vid 18-tiden dök plötsligt två grönklädda kvinnor in i salen och meddelade att nu kunde jag göra dem sällskap för angiografi. Hoppsan! I landstingets supermjuka underbyxor och vit t-shirt blev det till att kliva upp på operationsbordet. Lite lugnande och sen var allt igång. 

Det tog lång tid då mina kärl är så sköra .., nästan två timmar, men det gick bra, i alla fall för mig. Krångligt däremot för den vänlige läkaren, som hade ett sjå att få styr på dom stent som sattes in. Ny omgång på onsdag. Ja, ja. 

Och nu?

Salskamraten  tittar på Fråga Doktorn - just nu handlar det om impotens -. 

Ha det så gott! 











Lille Elliot i Malmö målar en tavla med Thomas segelbåt i blått .., och där är farmor, Pv och Harry! 

5 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Men ... sätter man in stent vid angiografi? Är inte det "bara" en undersökning?

Stent är väl botande.

Jag kanske är helt ute och snurrar. 😉

WalkaboutSweden sa...

Monet sa...

Jo Bert, nu är du faktiskt ute och snurrar. Utan att veta några detaljer kring Elisabeths situation så verkar man ha bedömt att hennes problem kommer från kranskärlen. Och att det behövde åtgärdas akut, därav inläggningen på hjärtintensiven med undersökningar och förberedelser för kranskärlsröntgen.

När den görs ser man ”live” via kontrasinsprutningarna var förträngningarna sitter. Man kan då öppna upp dem genom att sk ballongvidga och också om det behövs då sätta in kärlväggsförstärkande stent under samma process. Stent är inte ”botande” i sig och håller inte i all evighet, men de håller de igenkalkade kranskärlen vidgade så hjärtats blodgenomströmning underlättas och blir friare. Man slipper sin kärlkramp och minskar risken för hjärtinfarkt och blodpropp/stroke.

Min man har sju stent, insatta vid olika tillfällen både i Sverige och i Frankrike. Förra hösten fick han en tredje infarkt som berodde på igensättning i ett av de första stenten. Det rensades upp akut och han fick dubblerad dos av potent blodförtunnande medel. Många stent har idag också en beläggning med långsamt utsöndrande antikoagulantia. Efter rehabilitering som bör vara långsam och försiktig mår man som regel mycket bra! Krya på dig Elisabeth och ta det lite försiktigt nu!

Bert sa...

@ Monet

Jag hade missat att diagnos var ställd. Och hade den inte varit det, hade jag inte snurrat.

Monet sa...

Bert, det har faktiskt inte framgått att någon diagnos var ställd. Så det är inte så konstigt att man undrar. Jag/vi har det ju så att jag hela livet arbetat inom den medicinska sektorn, företrädesvis på hjärt-kärlsidan och dessutom har praktisk erfarenhet via min mans problematik sedan över 25 år. Men din fråga gällde ju egentligen om man kan sätta in stent samtidigt som en angiografi - och ja, det gör man ju om det behövs.