måndag 27 december 2021

Måndag ....

Och jag känner en sån lättnad att helgerna nu är över och tänker än en gång, att jag är sannerligen en vardagsmänniska.


Igår frågade jag pv om han möjligen kunde tänka sig att titta på filmen Nomadland, den som jag själv såg i höstas, men gärna ville se ännu en gång. Varför? Kanske för att man då ser helt andra saker; sånt man missade eller helt enkelt inte lade märke till första gången.
Och ja, jag vet att jag skrivit om det tidigare, men nu gör jag det igen. 

Jo, det hade han. 
Vi streamade den via sf anytime till en kostnad av 39 kronor, vilket ju är avsevärt mycket billigare än om man går på bio. Å andra sidan ska ju en sån här film - med storslagna vyer - ja, den blir såklart bäst på bio, men nu hade vi inte den möjligheten. 


Egentligen var jag aningen orolig att pv  i n t e  skulle orka se hela filmen, då han ofta hellre ser lite mer actionbetonade grejer, men till förvåning tyckte han om den! (Minns ännu när han och Sonja somnade på biografen i Halmstad när vi tittade på en film som handlade om Ingrid Bergman!)


Inte förändrade Nomadland mitt liv .., (texten ovanför trosorna på tork) den här filmen, men den gav mig ett annorlunda perspektiv när det gäller min bild av USA. Och så fascinerades jag av människorna/skådespelarna, av vilka många helt enkelt var sig själva, alltså inte några "riktiga" skådisar.
Så t.ex linda may, kvinnan t.v. på bilden i mitten. 

Om någon inte vet vad den handlar om - filmen - så får vi följa människor vilka förlorat eller lämnat sin ordinarie tillvaro, ofta på grund av ekonomiska orsaker och nu lever ett slags nomadliv .., där dom hjälper varandra så gott det går och för övrigt rår sig själva.
Husbilar av enklaste modeller är deras hem. Dom flesta är pensionärer.


Precis nu ringde sonen via facetime. 
Vi kom att prata om film och han berättade då att han börjat streama den italienska tv-serien "Gomorra", baserad på journalisten/författaren Roberto Savianos bok med samma titel och som handlar om den napoletanska maffian Camorran. Jo, den minns jag, men maffiafilmer är ofta så våldsamma, så jag blir nästan rädd. 
Och hur modig är inte denna Roberto Saviano!!

När detta skrivs är klockan halv elva. 
Det är inte klokt. 
Och här sitter jag i nattlinnet och skriver!

Pv tycks fascinerad av den bok jag gav honom i julklapp och mellan varven går han till sin laptop här mitt emot mig och tittar på kartor och annat, ja, han vill tydligen veta mera om det som boken berättar om. Så roligt när en julklapp blir till nånting bra. Om det ska jag berätta senare.

9 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Tack för filmtipset - nu ska jag kolla upp om den finns på bibliotekets gratisfilmtjänst.
Alla böcker jag läser laddar jag ju ner från biblioteket (tänk så fantastiskt att man kan låna allt gratis) och inte har jag tänkt på att de även kunde ha filmer.
Såg i alla fall att de hade "The father" som jag också vill se, när jag var inne på appen och kikade senast.
Kram & god fortsättning!

Bert Bodin sa...

Bra film. Ger ett nytt intryck av "det förlovade landet". Ett riktigare skulle jag tro.

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: jag håller med dig! Biblioteket är någons gåva till mänskligheten! The Father tyckte jag om, allra helst med erfarenheterna av mammas demens i bagaget, men jag önskar att jag hade vetat hur filmen fungerade från början; att Anthony H, att man liksom ser allt utifrån hans perspektiv. Jag höll på att tro att det var jag själv som hade Alzheimers i början ,-)

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Precis! I alla fall en bild som jag själv absolut inte hade av USA. Och jag tyckte om människorna som var med.

annannan sa...

Håller med om vardagen! Jag tänkte idag att det är lika ljuvligt att få lite vardag tillbaka på tredjedagen som det är att släppa allt jobb och dyka rakt in i julafton! Nu är jag för all del i regel halvledig mellan jul och nyår, vilket gör det lite lättare att älska vardagen. Jag har redan plockat undan adventsstaken och julstjärnan och alla hyacinterna är överblommade och står ute i väntan på att bli nedgrävda i rabatten. Det känns också skönt. Men julmatsrester äter jag gärna ett tag till!

Benved sa...

Det var det som fick den att vara så bra tyckte jag! Det förvrängda perspektivet, väldigt skickligt genomfört!

Benved sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bloggblad sa...

Tack för tipset! Då ska jag hålla utkik efter den. Vi har en himla massa kanaler med både filmer och deckare, som min actionhjälte i fåtöljen därnere avnjuter ...

Mest gillar jag dokumentärer (har fått flera tips här) och har nu sett nåt i svt2 som jag glömt namnet på, med en ung kille som lär ut jiddisch till svenskar med judiska rötter. Så intressant! Jag njuter av att (med lite hjälp av textremsan) förstå väldigt mycket, så likt tyska, fast ofta med mer svensk grammatik. (Fast jag fattar ju att grammatiken inte kommer från svenskan.)

Elisabet. sa...

annannan: här är det mesta av juleriet kvar, men jag hade lätt kunnat packa ihop en hel del. Pv skulle nog gärna ha det uppe/framme till slutet av februari.

Benved: precis! Det är så genialiskt gjort!

Bloggblad: dokumentärer är nästan det bästa av allt! Undrar om du såg Dora på Lammholm .., vilken pärla det var!