tisdag 28 december 2021

Nästan som på Röda Kvarn ...


Av en ren händelse råkade vi ramla in på den här filmen - The Imitation Game - med Benedict Cumberbatch i huvudrollen som Alan Turing; ett matematiskt snille som, inte helt alena, men ändå .., lyckades knäcka koden till tyskarnas Enigmachiffer under andra världskriget.
På riktigt, alltså. 

Det blev allt tystare i vardagsrummet allt eftersom handlingen fortgick. Vi hade missat en del i början, men förstod så småningom att denne Alan Turing hade varit homosexuell och vad det fick för följder för honom. Ja, hur samtiden och rättsväsendet såg på det hela. Helt enkelt förfärligt var det och är det ju fortfarande i många länder. 
(Samma sak när vi igårkväll såg filmen om Gustav den femte.)


Bilden: Allen Leech. 

Nå. Denne Benedict Cumberbatch var alldeles utsökt i rollen som Turing och där var ju också han från Downton Abbey - irländaren Allen Leech - som jag tycker är så bra. (Spelade han inte chaufför i den serien?) Vackra Keira Nightley hade en viktig roll tillsammans med Cumberbatch .., men tänk .., att jag tycker att hon alltid har samma minspel, precis som Julia Roberts och Meg Ryan. 
Eller så är det så att det är just såna roller dom erbjuds.
En bra film var det i alla fall. 
Intressant. 


Annat som inte var sevärt, men väl hörvärt jo, vinterpratet i P1 med författaren Mikael Niemi. Låg och lyssnade till hans minnen när jag i natt inte kunde somna. 
Sååå bra!

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Gick det inte en serie om samma historia på TV för några år sedan? Eller har den filmatiserats fler gånger, kanske.

Bert Bodin sa...

Nej, nu vet jag. Jag såg filmen 2015. Trodde den du skriver om var ny.

Turtlan sa...

Var hittade du filmen nu? Tycker mig känna igen handlingen också eller så blandar jag ihop med några hon annan film huvudrollsinnehavaren gjort.

Elisabet. sa...

Turtlan: kanske var det på C-moore?