fredag 17 juni 2022

    Äventyr .....

Igår var det så dags för utflykten till havs, tillsammans med ett antal män och kvinnor från äldreboendet i Harplinge. Dom allra flesta visade sig vara kvinnor, vilket väl är det logiska .., kvinnor överlever män .., och när vi lade till vid kajen där mastkranen är, såg vi många av dem sitta i rullstolar och jag tänkte att men gode tid .., hur ska detta gå! 

Det gick bra. 

Pv var den förste att lägga till och så fick vi då - med hjälp av personal - ta emot underbara Stina och Else-Britt (eller Elsebritt ...?) i vår båt och vi var nog minst fyra personer som stöttade och höll i och det fungerade bra. Vilken oändlig lättnad!

Det tog inte lång stund förrän Harry lade sig alldeles intill Stina och vilade sitt huvud i hennes knä. 

"Så varmt och gott det blir .., han är så fin!" sa hon flera gånger och Harry tycktes så trygg. 

Här sitter hon, Harrys nya vän Stina som hade arbetat i familjens butik .., som älskat att spela golf och förvånansvärt enkelt tog sig ombord!

Och i mitten Susanne som sköter om bemanningsplaneringen på boendet. Oj, så rar och fin hon var! Och längst till höger Elsebritt som vuxit upp ett hundratal meter från affären och varit en trogen kund i densamma. 

Det var så rörande att se och höra hur personalen stöttade och peppade E när hon skulle komma ombord .., för här var det sååå mycket rädsla med i bilden, men se, det gick också bra! 

En fender tappades i havet och jag tänkte att jaha, nu är den förlorad. Så imponerad jag blev av hur pv snabbt vände skutan .., lämnade rodret till mig och så fram med båtshaken och fiskade upp fendern!

Ja, det blev en härlig tur och vi var kanske fem, sex båtar som var ute i kanske en timmes tid och alla hade två, tre från boendet - plus personal - med sig. Efteråt bjöds det på grillmiddag uppe vid hamnföreningens klubbstuga och en liten orkester spelade härliga, gamla godingar .., ja, men det var bara så helt underbart! (Alltså, det var boendet som bjöd sina .., ja, vad ska man säga ..., "hyresgäster".)

Anders - båtgrannen - berättade att det serverades vin till maten till den som så önskade och någon hade tagit sig en svängom på altanen .., ja, jag har inte ord nog för min beundran för dom så arrangerat detta!

Bilden: min Siciliana-pizza, bestående av sardeller, kapris och oliver (kruttorra och smaklösa).

Hela dagen hade jag haft en sån anspänning inför den här utflykten och för min inre syn såg jag hur passagerarna skulle få enorma problem att ta sig ombord - eller av -. När jag berättade det här för personalen, så sa dom bara att "vi säger alltid att Det Ska Gå!" oavsett vad det gäller och då löser sig det mesta. 

En man vinschades helt enkelt ombord från mastkranen .., och knepigast var det att få upp mannen som bara har ett ben; det blev svårt honom att liksom få stöd (mer som "ta sats") men det löste sig också med hjälp av många stöttande armar - såväl från personalen samt andra som bara fanns på plats. 

Efteråt var jag sååååå lättad och glad (nästan gråtmild) och vi blev kvar i hamnen .., pv körde och hämtade var sin pizza från Harplinge och där kom en stor norsk motorbåt och lade till en bit ifrån oss och mannen sa att dom nu kom från Bohuslän, men där var REDAN så många båtar, så dom valde att gå mer söderrut. 

"Vilken underbart fin liten hamn!" sa mannen.

Ja, det är fint och ombonat i Skallkroken, det tycker jag också. 

Och här finns en länk till äldreboendet som har så gott rykte.

9 kommentarer:

mossfolk sa...

Men hur lycklig blir man inte av att läsa om sådant här. Underbar personal, men också underbara båtägare som ställde upp med sina båtar. Alldeles för många äldre blir så isolerade när de inte längre orkar ta sig ut på egen hand och barn och barnbarn bor på annan ort.

Elisabet. sa...

mossfolk: det här boendet, dom är helt fantastiska på att arrangera utflykter och allt möjligt .., vilken personal! Många hade inte varit ute till havs på åratal, någon - en man - hade med sig fiskespö .., ja, men du förstår! På nätet står det att det är ett kommunalt boende.

Anonym sa...

Här har du en gråtmild till, efter att ha läst inlägget. ❤️
Barbro D

Elisabet. sa...

Barbro D: ja, jag var så rörd efteråt .., hade svårt att hålla tårarna. Sååå många som var såå glada!

annannan sa...

Fint! Om ni bor i upptagningsområdet för boendet så flytta inte!

Turtlan sa...

Underbart! Få göra något sånt här som vi andra bara tar lite för givet.

Kanske läge ställa sig i kö på det boendet. Undrar om det går fast vi bor i en annan kommun och region?

Anonym sa...

Fantastiskt att få läsa om sånt här! Och som alla som som var med får sånt utbyte av, både båtägare, gäster och personal. ellem

Elisabet. sa...

Turtlan: tyvärr - för egen del - går det inte att ställa sig i kö ,-).

Elisabet. sa...

ellem: ja, så kändes det verkligen!