lördag 25 mars 2023

   Pappas födelsedag ., och Barbro och Svens!

Våffeldagen idag och vi har minsann kalasat på Garants våfflor (mix) och Edvin, 5 år i sommar, tyckte att det var väldigt gott, men vem tycker inte det? 

Och så födelsedagar. Först min pappas. Här står han med något slags mätredskap .., det är på idrottsplatsen i Malå - som då hette Malåträsk -.

Mannen i mitten hette Sören Lundgren och drev Lundgrens bageri. Var morgon när klasskamraten Gunilla och jag gick till skolan, passerade vi baksidan av bageriet där deras sötlimpor låg på avsvalning .., förpackade i vaxat papper. Jysses, så gott det doftade! Sören hade två söner, varav den ene - Fred - blev konstnär. I vårt vardagsrum hemma fanns en oljemålning med motiv av någon häst; det var just denne Fred som hållit i penseln. 

Längst till höger står pappas bästa kompis - Mauritz Brännström -, en gång vinnare av Vasaloppet, sedemera innehavare av Brännströms Järn och Sportaffär och där det bland annat doftade läder, förmodligen från alla hundkoppel som hängde prydligt till försäljning. Utanför affären fanns även en Gulf-pump, med bensin alltså. Mauritz var från Norsjö och var så otroligt snäll, som en nallebjörn. 

Var vecka träffades familjerna. Ena veckan hos oss, nästa hemma hos oss Brännströms. Kaffe och kaka och lite småprat. Någon timme eller två. På övervåningen hos Mauritz och Gunborg hade de två sönerna sina rum och det var där jag för allra första gången fick lyssna till en skiva med Lill-Babs. På konvolutet stod hon intill en björk och undrade om Klas-Göran ännu var kär i henne. 

Dagen efter en sådan tillsammanskväll, det var lördagen den14:e december 1974, kom mamma till sjukstugan för ett nattpass och blir då avlöst av en annan sköterska som ber mamma att möta upp en kvinna som precis förlorat sin man. Inte en aning har mamma om vem det gäller, men till hennes förfäran visar det sig då, att det var denne Mauritz som - under bilkörning i samhället - hade drabbats av hjärtfel, parkerat bilen vid sidan av vägen och där bara somnat in. Någon hade berättat det för hans fru Gunborg som hade svårt att ta in det hela., nu ville hon se honom själv! Kunde det verkligen vara möjligt!?

Jag minns hur ledsen mamma var. 

"Jag gick i förväg ner till kylrummet och där utanför stod Mauritz stora stövlar .., det grep mig så hårt och snart skulle Gunborg komma och jag visste knappt hur jag skulle kunna hålla ihop mig själv .., fine, rare Mauritz ...", skrev mamma i brevet som kom veckan därpå. 

Dagen dessförrinnan hade allt varit som vanligt. Nu var han död, inte äldre än sextio år. 

Det tog pappa hårt, det där att Mauritz inte längre fanns. Eller kanske mera: att det gick så fort, utan att någon anat att något var på tok. Pappa som aldrig tillåtit någon av husets stövare att sova i dubbelsängen, han ändrade sig nu ., och till min förvåning upptäckte jag under ett besök hemma i Malå att stövaren glatt kröp upp och kurade intill pappa i sängen, det vill säga, när mamma arbetade natt. 

"Ja, du förstår Elisabet .., det känns som lite tryggare ...", sa han. 

Två år senare var även pappa död, han hann bara bli sextiosex år. Såväl Mauritz som pappa var vältränade, rökte inte och var ytterst måttliga med alkohol. Så kan det gå.

Men .., h a d e pappa varit i  livet, hade han fyllt 113 år just idag. Grattis pappa!

Grattis säger jag även till den alltid så rara Barbro i Tranemo - walkaboutsweden - och även Sven Teglund i Luleå! Även dessa har födelsedag just idag!

4 kommentarer:

Gunnel sa...

Jag blir nostalgisk när jag hör talas om Lundgrens konditori, där har man fikat ett antal gånger. Pappa köpte en tavla av Fred Lundgren, ingen häst utan en färgstark bild med frukter. När pappa dog lämnade gav vi tavlan till "hemmet" där han vårdades.

Elisabet. sa...

Gunnel: ja, jag minns också räcket utanför Lundgrens .., och känslan när man kom in i caféet. Så glad att någon f.d malåbo delar ens spridda minnen!

mossfolk sa...

Alla dessa livsöden…
Vilken omåttlig rikedom, allt det som din mamma har skrivit!

Elisabet. sa...

mossfolk: ja, tänk vilka livsöden som man passerar/möter dagligen (inte här i Stensjö kanske ..., där jag knappt ser en människa ,-), men t.ex. i kassakön. Så lite man vet.