fredag 2 juni 2023

Fredagsfönstret, DN:s nutidsquiz och lite till. 

 .... finns i det gula huset på kullen, allt uti landet Halland. 

Strålande solsken även idag, men oj, oj, oj .., så förfärligt torrt det är i markerna. Tänker, var gång jag går med Harry i hästhagen (där inga hästar är numera), att måtte det inte ta eld i all torr ljung, då vet man inte hur det går!

Resultatet på Nutidsquizzen blev 9 rätt av 10. Hade fel på skolfrågan. Pv hade samma resultat, men skrev aldrig vad som felades. Jag tror att han har gissat fel på Litteraturfrågan, fråga 7.  

Rubrikerna i dagens DN eller på nyhetsprogrammen får mig att tappa tron på mänskligheten. Knivslagsmål (!!!) i Eskilstuna .., svenska fängelser bågnar och räcker inte till .., en ung man är skjuten utanför en Icabutik i Västerås och en nazist lär ha varit ledare för huliganerna i läktarbråket nyligen.

Tröstar mig med att större delen av jordens befolkning ändå är snälla människor. 

Uppdatering: Jo, det var som jag trodde, pv hade fel på litteratur/böckerfrågan. 

8 kommentarer:

Gunnel sa...

Läste tidningen på nätet det sista jag gjorde i gårkväll och blev också lätt desperat av allt elände som rubrikerna bjöd på. Men vad göra, man får vara glad över sina 9 rätt. Fel på latinet.

Elisabet. sa...

Gunnel: På den frågan - latinet - gissade jag rakt av! Men nio av tio är jag jättenöjd med.

Babsan sa...

9 rätt denna gång fel på latinet.Behövs regn nu sååå mycket smultronblom men de kommer nog att torka bort

Elisabet. sa...

Babsan: Ja, latinet var krångligt, men där gissade jag bara. Hittar ingen ordquiz, men lika bra det, där har jag alltid sämre resultat ,-).

Monet sa...

Tips när det gäller latinfrågorna. Som idag - harengus - kan man ställa sig frågan vad ordet heter på engelska - eller i förekommande fall franska. Hareng på franska, kanske inte så lätt, men herring på engelska klarar de flesta. Många fler ord än man normalt tror har i många ord sitt ursprung i latinet.

Elisabet. sa...

Monet: ja, det gäller att inte ha för bråttom. Att tänka efter. Det var nog mer tur än skicklighet att jag gissade rätt. (Övriga lät så ologiska).

Kristina sa...

8 rätt på nutidsorienteringen-vad är det med mig? Aldrig full pott! Ordkvisset: 1 miss: både ???

Elisabet. sa...

Kristina: Ja, men jag har nog bara en enda gång haft full pott ., stupar alltid på årtal eller procentangivelser eller udda sporter. Ordkvisset har jag det knepigare med.