måndag 11 mars 2024

Om Maddy ..

Läser på hemtidningen Norrans sida, avdelningen dödsannonser. Tre malåbor har lämnat jordelivet; jag känner igen namnen på dem alla, men endast en av dem kände jag på riktigt, nämligen Maddy Lindgren. 

Denna Maddy var blond och arbetade under en tid av sitt liv på mejeriet - beläget ett par hundra meter från mitt barndomshem -. Dit skickades man för att köpa mjölk .., man hade med sig mjölkhämtare med lock och där fanns även ost och grädde att köpa.

Minns jag inte fel, arbetade Maddy senare på Bergströms Textil, som så småningom blev "Louice textil". Jo, så var det. Nog minns jag när klasskamraten Gunilla och jag som tolvåringar gick in i butiken och i smyg tittade på behåar. Vita behåar. Intill butikslokalen fanns - i rummet intill - ett litet provrum och där blev det behåprovning och oj, vad vi önskade att den kunde fyllas ut lite mera än vad den gjorde. (När man kom in i butiken fanns där ett bord på vilket det låg stora pärmar med mönster; tyg och stickmönster.)

Maddys man hette Holger och var lång som en hässjestör. Maddy blev 94 år och begravningen sker i kretsen av de närmaste, hemma i Malå. 

Om min namne Elisabeth i Torsby läser här .., jag har en känsla av att Maddys dotter Majvor var kusin med Eilert och hans bröder, eller minns jag helt galet?

4 kommentarer:

Gunnel sa...

Har läst samma Norran och hittat dödsannons över min gamle klasskamrat Mandor Näslund. Louise textil, var det möjligen Louise Bergkvist som hade den, i så fall också en gammal vän från tidiga år.

Elisabet. sa...

Gunnel: Mandor Näslund känner jag inte till, däremot Mandor Bergström som var vaktmästare på realskolan när mina systrar tog realen .., han stod där och öppnade dörrarna för de som klarat sig. Bodde nästan-granne med oss.

Gunnel sa...

Mandor Bergström var vaktmästare även på kommunhuset när jag jobbade där. Han och Hasse Enmark.

Anonym sa...

Gunnel: Just det! Hasse Enmark bodde på Uddvägen, inte långt från oss. /E