söndag 10 mars 2024

Söndag i landet Skåne .. 


Och då får bilden även bli en del av Dagens Fönster. Jag tycker såååå mycket om färjeterminalens vågformade tak/överdel och gott om fönster är där ju också. 

Har varit vaken av och till under natten, men känner mig ändå utvilad. 

När vi återvände till hotellet efter flera timmar hos exet och Karin i Bjäresjö, var det ett himla liv här utanför i korridoren och på övervåningen. 

En hel drös med unga män (någon slags sportungdomar) tjoade och skrek och det lät som om dom hade springtävling i såväl trapporna som i korridoren och jag såg för min inre syn en skräcknatt. 

Här är inte bemannat nattetid i receptionen (nyckel till rummet finns i därför avsett nyckelskåp och det är kod till huvudentrén och till badrummen - till oss som inte har eget badrum -) och till slut fick jag nog, öpppnade dörren och hojtade att nu fick dom faktiskt skärpa sig! Fyra unga män såg jag då .., och tänkte att det där var väl dömt att misslyckas, det där "skärpandet". 

Döm om min - och inte minst pv:s - oerhörda förvåning när det blev knäpptyst .., inte ett ljud från de unga männen! Det kan ju ha berott på min rufsiga (läs: skräckinjagande) uppsyn .., men resultatet blev i alla fall bra. Skönt. 

För ovanlighetens skull körde vi inte E65:an från Bunkeflo till Ystad, utan kustvägen. Passerade Trelleborg, Hörte, Smygehuk, Beddingestrand, Abbekås, Mossby och hela tiden havet på vår högra sida. Det här är en vy som för mig känns så mycket Skåne och havet var grönblått och bara så helt underbart vackert.


Vårt rum, nr 7 på andra våningen, visade sig vara nyrenoverat. 

"Ni är dom första som bor i rummet ..", skrev personalen. 

Här är nästan fyra meter högt i tak och ett fönster som påminner om de jag hade i lilla 1:an här i stan.

Ler lite för mig själv åt det nya stuket att puffa till kuddarna .., ja, det blir ju fint. Själv har jag inga kuddar alls på min dubbelsäng hemma .., inte annat än de jag vilar huvudet på när jag sover.

Berättade jag om skräcken natten mot idag? Vid midnatt eller kanske vid 23-tiden hördes ett oerhört vrålande .., det var två stridsflygplan som kom över hustaket - kändes det som - och fy, vilken olustkänsla detta genererade! 

Nu på morgonen såg pv på sociala medier att Försvarsmakten bekräftade detta, men kommenterar inte vad det kan ha varit. Man kan ju ana känslan om man övernattat i Ukraina och då upplevt detta. 

Nu är det snart frukost!

16 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Men tänk nu på vilka panikångestreaktioner du initierat i de fyra ynglingarna!

🧐

😉

Turtlan sa...

Det där hotellet vore kul att testa någon gång. Ja förstås utan hojtande ungdomar….
Å hur var frukosten?

bettan sa...

Den kustvägen är en njutning.
Vad gäller de där "yxhuggen" på prydnadskuddarna, så är de tydligen ute nu. Läste detta hos nån inredningsperson(homestylist(!)).
Ert boende ser himla fräscht och fint ut. Heja dig som såg till att det blev nattro på hotellet.

Elisabet. sa...

Bert: Ja, kanske var det fler rumsgrannar som hojtat ,-)

Elisabet. sa...

Turtlan: frukosten hade kunnat vara mer varierad, men nu var dom ju nya i rörelsen, men om jag hade fått önska hade det varit så här: Det fanns endast en tillbringare med vitt innehåll ., jag utgick från att det var naturell yoghurt och det var det. Etiketter vid varje bringare eller skål hade varit perfekt, eller ännu hellre vanliga förpackningar. Då ser man ju direkt vad det är. Några glas med smoothie fanns också - jättegott var det -! Saltströare hade också fått finnas tillgängliga vid äggen eller på borden. Kostar nästan ingenting på Ikea.
På bänken med pålägg fanns ost (typ hushålls), en asiett med skinkskivor, paprika, gurka och tomater i skivor, leverpastej (inte uppskuren), kokta ägg och små,små tuber med kaviar .., camenbertost, marmelad, kanske jordnötssmör?
Bröden var frallor från något bageri i närheten, plus ett som var skivbart, plus hårdbröd. Det var allt. Sedan yoghurten, små kannor med mjölk (förmodligen till kaffet), olika sorters te och jättegott kaffe. Å andra sidan var detta tillräckligt för oss, men om jag själv skulle driva det hela, hade jag nog ordnat med möjlighet att koka gröt till den som så önskade .., filmjölk och kanske en fruktyoghurt till den som tycker om detta. Grövre bröd också. Minns t.ex frukostuppläggningen i Gdansk var .., så vackert med grönt vid skinkan etc.

Elisabet. sa...

bettan: typiskt, när jag nu först uppmärksammat dem!

Anonym sa...

Herregud! Är det här vanligt att önska sig och förvänta sig allt det när det gäller en normal hotellfrukost till hyfsade men inte lyxiga priser? Koka gröt, det görs väl inte? Däremot saknar jag varm äggröra och bacon i det du beskriver. En massa filmjölk och olika yoghurtar tror jag också hör till svensk frukost och inte ”kontinental” sådan. Om du serverades camembertost tycker jag man får vara glad - dyrt som attan! Kanske också någon mera typ av bröd, bara för att man är i knäckebrödssverige. Men brist på överflöd av mjölk, fil och yoghurtprodukter plus mängder med lika onyttiga sockrade flingvarianter tycker jag låter sunt! /Monet

Elisabet. sa...

Monet: Jag tycker nog att det är rimligt att det finns t.ex. filmjölk på buffén, särskilt om där är barnfamiljer med. Gröt att koka själv i micro finns på flera hotell som vi bott på. Havregryn är ju verkligen ingen lyx och många äter gröt till frukost numera. Onyttiga flingvarianter har jag väl inte beklagat mig över? Där fanns müsli av den mer hälsosamma sorten, men även någon slags cornflakes. Bra om småttingar är med. Och pv.Jag kan ju inte bara utgå från mig själv. Att jag skrev "Bröden var frallor från något bageri i närheten, plus ett som var skivbart, plus hårdbröd. Det var allt.", betyder inte att jag tyckte det var ynkligt. Bara att det var detta. Ljusa frallor och något av surdeg. Tidigare ägare bakade sitt eget grova bröd och det var liksom himmelskt gott.

Turtlan sa...

Eftersom jag frågade om frukosten så följer jag upp här.
Ja jag är ju en sån vän av just filmjölk. Youghurt är helt ok men såna med fruktsmak tycker jag kan vara så söta. Men jag tar av vad som serveras.

Sen är det väl så att om man har bott på hotell så berättar man gärna om eller frågar om just frukosten. Något man berättar om för varandra.
Alltifrån de sååå gröna (!) äggen på ett hotell på Kullahalvön (hårdkokt ägg i extra många minuter) till den rejäla fläsksteken på ett hotell i Las Vegas. Å där kan vi snacka om söt youghurt. Gulp.
Eller på lilla hotellet i London där vi blev placerade vid olika bord hela veckan. Inte en gång ”lyckades” frukostvärden placera oss vid ett tidigare bord….

Tänker man tar seden dit man kommer vad som bjuds på och vi har alla olika smak. Tur det.

Turtlan sa...

På tal om gröt. Vi brukar bo på så kallare finare hotell här i landet tillhörandes en viss kedja ägd av Petter från Norge. Då finns det alltid gröt på frukost. Brukar stå i en liten gryta vid det varma. Ja, folk tar av den!

Anonym sa...

Turtlan: ha, jag har sett flera som fixat gröt från micron! Och i Berlin, Gdansk och Riga .., vilka helt fantastiska frukostar trots billiga hotell! /Elisabet

bettan sa...

Jag gör aldrig en hotellfrukost rättvisa. Antingen en eller två fullkornsmackor och kaffe med mjölk. Finns det inget mörkt bröd tar jag två rostade. Ogärna pålägg.
Jag är en mycket tråkig hotellgäst. Avskyr ju att att bo på hotell och har aldrig nån aptit när det är dags för frukost.
Alla typer av bufféer är inget för mig. Vämjes över alla som rör runt och tar på allting.
Jag är en mycket o-mysig och o-charmig människa.

Anonym sa...

bettan: inte är du omysig och inte ocharmig heller, du är väl bara en alldeles egen sort! Men så tråkigt att inte gå till sängs och inte längta efter frukosten! Fördelen med att vara morgonpigg är att man ofta är först till frukosten och då har nästan ingen annan varit där och plockat. (Men egentligen har jag iga bekymmer med det heller...😉.) Skönt ändå med människor som går sin egen väg! ❤️ /Elisabet

Monet sa...

Kanske är de här mera en skandinavisk och nordeuropeisk typ av frukost? Längre söderut finns det visserligen små förpackningar av yoghurt men inte i de variationer som man äter det i Sverige. Vuxna dricker heller inte mjölk och fil och flingor äts nog också mest av svenskar. Tar du room-service på hotel så kan du välja mellan continental breakfast som är kaffe/te med varm mjölk, juice, vitt bröd, smör och marmelader. Tillval är ost och kokt ägg utan kaviar (ursvenskt) och till nöds kan du få skivad kokt skinka. Det serveras ofta bacon, prinskorvar och äggröra också. I Tyskland dignar bufféerna av just olika korvar och skinkor och där är det mycket mörkt bröd. Men mjölkprodukter som fil och att koka gröt själv i en matsal har jag aldrig sett? Riktig lyx är det med gravad lax, ibland sill och riktigt goda ostar. Mums!

Turtlan sa...

Jo då. Har också testat på allsköns frukostar neråt Europa. Känner till väl de olika alternativen. Har varit på många resor som bjudit på ett och annat. Trots att jag bott hela mitt liv i Sverige så har jag liksom många av oss i Sverige varit utanför dess gränser.

Jag kan gärna ses som icke vuxen pga att jag gillar filmjölk och kan dricka mjölk ibland.
Men utan tvekan föredrar jag så kallad svensk frukost framför rostat bröd med marmelad på. Inte värst nyttigt.

Det bästa är som Elisabet skriver små och så kallade enklare hotell som bjuder på kalasfrukost. Kul! Så jag brukar kolla i omdömen vad det står om frukosten.

Men dessa små kaffekoppar som vissa hotell ”utomlands” har till frukosten som också är till för té förundrar mig. Té dricks inte i små kaffekoppar tycker jag. En mugg i alla fall.

Elisabet. sa...

Monet: Jag tycker att det är underbart med dom små kaviartuberna, trots att jag själv aldrig har kaviar till äggen! Roligt med det som är "lokalt" (typiskt för landet), tycker jag. I Gdansk och Riga fanns det små sillbitar på buffén, kanske typiskt för länder med havet nära. Det kändes nästan som ett julbord ,-)