lördag 14 mars 2009

I landet Halland ..


Snödroppar i slänten nedanför pensionatet.

Klockan elva är det dags för musikkonsert inne i Halmstad och pensionatvärden ska förstås sjunga, så jag gör honom sällskap in till stan, men strosar omkring lite för mig själv i någon dryg timmes tid, allt medan kören repeterar.

Det är nyttigt att gå ensam.

Plötsligt börjar jag få ett grepp om centrum.

Jaha .., där är alltså Åhléns .., då vet jag var jag har Apoteket, Sparbanken och torget och där är Nicolaikyrkan där det var adventsångövning och där jag var med Leina .., och vid nästa tvärgata ligger en massa butiker och där är Olssons Skafferi, där vi ska äta lunch tillsammans med Gösta och Sonja när konserten är tillända.

Och jag vet hur jag tar mig över bron som leder över Nissan och där är det vackra biblioteket och ahaaa .., där är är alltså Halmstad Teater där jag lyssnade till Louise Hoffsten .., och där är parken där jag satt och väntade på Anna-Karin ..., och Immanuelskyrkan, där konserten ska vara, tänk, dit hittar jag lätt som en plätt.

På väg dit passerar jag Halmstad Slott.

Inne i kyrkan är det ganska många besökare och jag slår mig ner intill en äldre dam och hennes man och det är ju inte alls förvånande att kvinnan, som har höga kindkotor, visar sig vara uppvuxen i Vännäsby hemma i Västerbotten, men i nästan hela sitt liv har hon bott i Halmstad.

"Min pappa arbetade på ett garveri där hemma .., men så blev det ont om jobb och ... ja, då blev det flytt hit .., det var ju inte direkt närmaste vägen och tänk, han fick arbete här också, som garvare", säger kvinnan.

Just innan konserten börjar upptäcker jag pv:s moster och morbror som sitter lite till vänster en bit nedanför .., så jag säger hejdå till västerbottenskvinnan och sätter mig bredvid Sonja.

Det blir en jättefin konsert och där är inte bara kören Västanvind, utan även Halmstad Underhållningsorkester.

Där är flera som spelar fiol .., en vacker kvinna som spelar horn och trumpet .., där är en pianist, nån som spelar flöjt och klarinett och ja, det är hur fint som helst och allra vackrast är ett stycke som handlar om en argentisk bris eller nåt sånt.

Lokalen tillhör, om jag har förstått det rätt, Missionskyrkan i Halmstad.

När musiken är som allra vackrast, då får jag ideligen svälja .., då åker jag nämligen baklänges i tiden och jag tänker på min mamma som snart har varit död i ett helt år och jag tänker på hur mycket såna här frikyrkolokaler betyder för mig .., det blir liksom så uppenbart hur påverkad jag blir.

Jag känner mig helt enkelt hemma.

Efteråt, när konserten är över, kommer den svartklädde pensionatsvärden och slår sig ned bakom sin morbror och moster .., ja, han är lite slut på och pustar leende ut.., och han är så fin i sin röda slips och har glitterögon och jag tänker att jag tycker så mycket om honom, fast han har tagit på sig några slags 70-talsbrallor med utställda ben, ja, han firar väl viktnedgången förstås.

En hel drös med portar har jag tagit bilder på, men den här datorn vill inte ladda upp dem, så jag ger upp och står över.

Nu blir det semla med kaffe.

Småfåglarna kvittrar .., en uggla har setts sitta i eken uppe i backen .., och det är vår i luften.

Så är det.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Du låter mycket piggare. Frisk luft och gott sällskap piggar alltid upp.

Elisabet. sa...

Matilda: ,-)
Ja, och så ska jag ju få en SEMLA ..-))

Elisabet. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Nä, vad gott! Kan du inte äta en semla åt mig också.

Anonym sa...

Her finnes det ingen snøklokker,men masse snø.........

-B-

Elisabet. sa...

Matilda: jag kan be att han gör en till dig också .., dom är förstås hemgjorda! Massor med grädde!

bente: men nu är det vår i luften här .., vintergäck, krokus, tulpanblad och snödroppar ...!

Anonym sa...

Snödroppar har vi även här i Norrbottens kustland.

Elisabet. sa...

Bert: haha .., ja, i alla fall så har ni då snödropp ...-))

Monet sa...

Vad kul det var att läsa om din Halmstadpromenad. Nu har mellansonen flyttat därifrån och "hem" till Stockholm igen men vi har ju varit två gånger och hälsat på. Båda gångerna i snö, blåst och SVINKALLT. Och vi bodde ju i fängelset vid slottet och hade nära till centrum.

Jag blev väldigt förtjust i Halmstad, en vacker stadskärna och trevliga köpgågator. Vi hann inte se så mycket egentligen men det vi såg gav mersmak. Och så är det havet!! Hoppas det gjort dig friskare! Fina portbilder också!!