måndag 11 januari 2010

Och så några kvällsfönster ...



... från fönsterfångerskan i Portugal!

6 kommentarer:

Christina sa...

Det var en väldigt intressant bild! Mitt första intryck var att kakelplattorna hade ramlat bort på fasaden, en efter en...men när jag tittar närmare så är jag inte lika säker längre...

En väldigt spännande bild för oss som är intresserade av hus ;)

Christina sa...

Det är nog bara några plattor över det övre fönstret som har rasat.

Lisette sa...

Oj jag säger som Christina en väldigt spännande bild! Massor av känsla i den tycker jag.

Annas mamma sa...

Är ju som en bård runt kakelplattorna så kanske några fattas...men vad är det för hål med jämna mellanrum tro i nedre delen av väggen? Min första tanke var att här kan man inte bo men det är säkert beboeligt:-)

annannan sa...

Det är alltid spännande med kommentarer på mina fönsterbilder!

Det har nog varit en målad vägg i någon färg som passar till kakelplattorna. I sättningen ovanför mittfönstret fattas det uppenbarligen kakel, men för övrigt har det säkert inte varit mer.

Det ser ut som om det kanske hängt en skylt på väggen, och hålen kan vara efter den.

Det är oklart om det är beboeligt. Det brukar inte bo folk bakom igenspikade fönster, även om man ibland blir förvånad när man inser att det varje kväll tänds lampor i ett par fönster i ett hus man trodde var ett övergivet ruckel. Det är många gamla hus i stan där det bor människor som har livslånga kontrakt med mycket låg hyra, enligt regler som antingen fanns på den tiden "fattig men hel och ren" var det ledande politiska idealet (före revolutionen 1974) eller kom till som social reform efter revolutionen - det kan vara det ena eller det andra och jag vet inte. I en fastighet som ägaren under årtionden inte fått tillräckligt med intäkter för att täcka ens de löpande kostnaderna kan det idag alltså bo kvar till exempel den ende hyresgästen som fortfarande är i livet. Medan resten står tomt och förfallet accelererar.

Det är mycket som är trist med gamla hus i Portugal. Men det finns massor av dem, och det är en fascinerande värld för den som är intresserad av hus. Vilket jag bara blir mer och mer ju fler kamerapromenader jag tar.

Christina sa...

Intressant men samtidigt lite sorgligt att läsa om de gamla husen i Portugal.

Hoppas reglarna ändras så att en del hinner räddas från totalt förfall.

När jag tittar på den spännande bilden igen så upptäcker jag de vackra fönsterluckorna på insidan av fönstren.