söndag 28 mars 2010

Litet möte på tåg ....



På tåget.

Till höger om mig, vid fönstret, sitter en ung man i 30-årsåldern, kanske.

Hela tiden tittar han ut genom fönstret och sin vänstra hand har han lagt på en stor kappsäck som liknar en resväska eller ett musikfodral, modell stooort, och jag sitter och funderar på vilket instrument det kan röra sig om?

När vi är nästan framme, kan jag inte hålla mig längre.

Så jag frågar honom.

"Vad är det du har där egentligen .., är det ett instrument ..?" frågar jag.

Då ler den unge mannen och skrattar lite och så säger han att näää, det är inte alls något sådant .., det är en sån här pryl och den ska han använda sig av när han nu kommer till Frankrike, ja, det är dit han är på väg.

Till Fontainbleau inte så långt från Paris.

"Det är en crash-bad, den ska förhoppningsvis göra så att jag inte bryter alla ben om jag faller .., jag ska nämligen klättra, det är det jag ska göra i Frankrike ...", förklarar mannen.

Och han berättar - när jag har talat om min höjdskräck - att det är precis vad han själv är.

Höjdrädd.

"Men jag bestämde mig för att utmana den här rädslan och började klättra från väldigt låga höjder och jag är fortfarande inte i himlen och klänger, men det här har gjort mig stark, det att jag tordes se rädslan i ögonen", säger han.

Det är ungefär då som tåget rullar in på stationen.

Och jag önskar honom lycka till och trevlig resa och väl ute på perrongen, som översvämmas av människor som skyndar till eller ifrån sina tåg, så ler den unge mannen så vänligt och så tar sin han sin stora crash-pad och lunkar iväg och jag tänker att alla utmanar vi våra rädslor på olika sätt.

En säger upp sig från ett fast arbete och flyttar norrut, en annan ska klättra i ett berg i Frankrike.

Just så kan det vara.

Inga kommentarer: